Svet 18.3.2011 6:00

V Parizu velika razstava Mirojevih skulptur

Pariz, 18. marca - Katalonski umetnik Joan Miro (1893-1983) je danes širši javnosti poznan predvsem po izvirnem, abstraktnem slogu slikanja z lisami živih barv domače Katalonije. Čeprav je v drugi polovici svojega življenja izdelal tudi okrog 500 skulptur, so njegove bronaste plastike javnosti večinoma nepoznane. Nekaj si jih je sedaj mogoče ogledati v Parizu.

Pod naslovom Miro, kipar je v pariškem Muzeju Maillol po štirih desetletjih na ogled prva večja razstava umetnikovih kipov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Razstavljenih je okrog 100 kipov, 22 keramik, 19 del na papirju in ena slika. Umetnik je prve keramike ustvaril leta 1941 v sodelovanju s keramikom in umetnostnim kritikom Josepom Llorensom Artigasom, tri leta zatem je nastala njegova prva bronasta skulptura.

Večino del je za razstavo, ki bo odprta do 31. julija, posodil sklad Maeght iz južne Francije.

Joan Miro se je rodil v Barceloni. Sprva je pod prisilo staršev obiskoval trgovsko šolo in delal kot uradnik, po živčnem zlomu pa so mu dovolili študirati slikarstvo. Od leta 1919 je bival v Parizu, med 2. svetovno vojno v Španiji. Izdeloval je tudi mozaike, tapiserije, grafike, zidne slikarije in scenografije.

Leta 1958 je ustvaril veliki zidni mozaik za zgradbo organizacije Unesco v Parizu. Leta 1962 je pripravil svojo prvo veliko razstavo v Parizu.