Slovenija 17.3.2011 15:42

Tri slovenska gledališča na festivalu Perforations v La MaMi

New York, 17. marca - V New Yorku te dni poteka festival Perforations, ki ga prireja hrvaški festival Perforacije v sodelovanju z znamenitim gledališčem La MaMa. Na njem se predstavljajo najbolj prodorne odrske stvaritve z Balkana. Slovenijo na njem zastopajo tri gledališča: Slovensko mladinsko gledališče, Via Negativa in Mini teater. Prvo se bo predstavilo danes.

Slovensko mladinsko gledališče bo namreč danes odigralo projekt Preklet naj bo izdajalec svoje domovine!, ki ga je zasnoval in režiral hrvaški režiser in igralec mlajše generacije Oliver Frljić. Premiera je bila marca lani.

Via Negativa se bo v naslednjih dveh večerih predstavila s štirimi projekti; najprej 18. marca z igro o napuhu med gledalcem in izvajalcem, naslovljeno "Out", ter 19. marca s tremi performansi: dokumentarnim performansom o Srbu in Hrvatu z naslovom Igra z zobotrebci, plesnim solom Primoža Bezjaka Invalid ter koncertom za performerja Uroša Kaurina in njegovo publiko "Tonight I Celebrate".

Slovensko navzočnost in tudi festival bo 20. marca zaokrožil Mini teater z enkratnim spojem postdramskega gledališča in performansa "Ma and Al" Ivice Buljana, so sporočili iz mladinskega gledališča.

Za festival je bilo izbranih 12 produkcij iz petih držav, poleg Slovenije še iz Bolgarije, Hrvaške, Srbije in Makedonije, ki bodo newyorškemu občinstvu "ponudile vpogled v sodobne smernice razmišljanja nekaterih najbolj provokativnih in vplivnih odrskih umetnikov s tega območja", kot so zapisali organizatorji. Vse predstave so na sporedu v gledališču La MaMa.

Festival Perforacije na Hrvaškem vsako leto predstavi umetnike iz srednje in vzhodne Evrope, ki ustvarjajo znotraj t.i. neodvisne umetniške scene tako na področju uprizoritvenih umetnosti in gledališča kot tudi plesa.