Svet 21.3.2011 6:00

V Cortoni razstava etruščanske umetnosti

Firence, 21. marca - V mesto Cortona v italijanski deželi Toskana, kjer je nekdaj živelo ljudstvo Etruščanov, se je vrnilo več kot 40 mojstrovin etruščanske umetnosti, ki doslej v Italiji še niso bile razstavljene. Umetnine, ki jih je za to priložnost posodil pariški muzej Louvre, so na ogled v Muzeju etruščanske akademije mesta Cortona.

Razstava z naslovom Zbirka iz Louvra v Cortoni: Etruščani od Arna do Tibere je rezultat dogovora med Muzejem etruščanske akademije mesta Cortona in Louvrom, da se v Cortoni etruščanska kultura predstavi v luči nedavnih odkritij. Eno od del, ki je bilo odkrito pred nedavnim, je terakotna figura Arianne iz etruščanskega mesta Falerii, ki je dolga leta stala v Louvru, pred desetletjem pa jo je "ponovno odkril" eden od kuratorjev razstave Francoise Gaultier, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Kip Arianne, poprsje ženske, okrašene z dragulji in krono iz listja ter s pajčolanom, datira v 3. stoletje pr. n.št. in je le del veliko večje celote. Pajčolan Arianne opredeljuje kot nevesto Dioniza.

Med razstavljenimi eksponati je tudi glava iz mesta Fiesole, ki prav tako datira v 3. stol. pr.n.št. in štirje votivni bronasti kipci z gore Falterone, ki so jih našli leta 1838. Na ogled sta tudi bronasta vaza v obliki ženske glave, ki je bila verjetno izdelana v delavnici v Orviettu, in manjši bronasti kipec Minerve, ki so ga našli v bližini Peruggie. Razstavljeni so tudi zlatarski izdelki.

Louvre je večino predmetov, ki so razstavljeni v Cortoni, pridobil z odkupom zbirke Giampietra Campagne (1808-1880). Campagna, premožen in izobražen prelat, je zbral eno največjih zbirk grške, rimske in etruščanske umetnosti v 19. stoletju. Zbirko mu je potem, ko je bil aretiran in obtožen zlorabe javnih sredstev, zasegla papeška država in jo dala na dražbo. Večino predmetov so odkupili veliki svetovni muzeji, kot so pariški Louvre, muzej Eremitaž v Sankt Petersburgu, londonski Muzej Victoria & Albert in newyorški Metropolitanski muzej.

Razstava v Cortoni bo odprta do 3. julija.