Slovenija 20.3.2011 4:00

Današnji dan posvečen gledališču za otroke in mlade

Ljubljana, 20. marca - Mednarodno združenje gledališč za otroke in mlade (ASSITEJ) je današnji dan razglasilo za svetovni dan gledališča za otroke in mlade. V Sloveniji bodo dnevu, posvečenemu otroškemu gledališču, posebno pozornost namenili v Dramskem odru za mlade. Ponudili bodo tri predstave: dopoldne Žužkerado, popoldne Tik tak, zvečer pa še Pink.

Predsednik združenja ASSITEJ Wolfgang Schneider je v letošnji poslanici zapisal, da si želi, da bi bilo vsem otrokom v vrtcih in šolah omogočeno, da bi lahko vsako šolsko leto vsaj dvakrat obiskali gledališče.

Gledališče ima po Schneiderjevih besedah povsod po svetu status žive dediščine, zato bi morali vsem otrokom in mladostnikom omogočiti, da so del te zapuščine. Poslanico je napisal v upanju, da bodo politika, družba, svetovni trg in lokalna podjetja gledališču za mlade posvetili posebno pozornost, saj, kot poudarja, "lahko igrana predstava postane prava igra šele, ko ima občinstvo, da v njej sodeluje".

V Sloveniji bodo svetovni dan gledališča za otroke in mlade obeležili v Dramskem odru za mlade. Ta dan je za otroke in mlade po mnenju umetniške vodje Dramskega odra za mlade LGL Jera Ivanc poseben, ker daje prednost najstnikom, ki običajno "izpadejo iz gledališča". Sami, kot je dejala, "še ne zahajajo v gledališče, šole pa jih v tej dobi tudi ne vozijo več".

Dramski oder za mlade bo danes ponudil tri predstave. Ob 11. uri bo na sporedu Žužkerada Maje Borin, ob 17. uri bo v Kulturnici na ogled predstava Tik tak Sonje Kononenko, ob 19. uri pa bodo uprizorili predstavo Pink, ki je nastala po predlogi istoimenskega mladinskega romana Janje Vidmar.