Svet 18.3.2011 9:41

Barroso zanika ukinitev podpore evropskim cineastom

Bruselj, 18. marca - Več kot 300 predstavnikov filmske industrije se bo danes v Bruslju udeležilo javnega posveta o prihodnosti programa MEDIA, namenjenega sofinanciranju evropske filmske produkcije. V Evropski komisiji, ki program izvaja, so pred posvetom zavrnili "govorice" o ukinitvi ali okrnitvi podpore evropskim cineastom in napovedali njeno krepitev.

Belgija. Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Foto: Thierry Monasse/STA Arhiv STA

Belgija.
Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

Sam šef komisije Jose Manuel Barroso je na predvečer posveta zagotovil "močno podporo" programu MEDIA, ki po njegovih besedah "že 20 let igra neprecenljivo vlogo pri podpiranju evropske filmske industrije".

"Govorice, da ga nameravamo ukiniti ali zmanjšati sredstva, so popolnoma neutemeljene. Nasprotno, naš načrt je, da ga v prihodnje še okrepimo," je poudaril Barroso.

Filmski ustvarjalci, vključno s tremi dobitniki zlate palme, Cristianom Mungiujem leta 2007, Theom Angelopulosom leta 1998 in Costom Gavrasom leta 1982, so sicer pred posvetom zbrali 1800 podpisov, s katerimi so pozvali k ohranitvi programa v finančnem okviru EU po letu 2013.

Program MEDIA, ki ga izvaja Evropska komisija, je namenjen filmski produkciji, in sicer sofinanciranju celovečernih, dokumentarnih in animiranih filmov ter televizijskih dram, distribuciji in promociji evropskih avdiovizualnih del pa tudi usposabljanja strokovnjakov v tej industriji.

Pred dobrim mesecem so začeli evropski cineasti glasno opozarjati, da naj bi želela Evropska komisija okrniti ali celo ukiniti omenjen program, ki poteka že 20 let in se izvaja preko nacionalnih MEDIA deskov. Takšen desk obstaja tudi v Sloveniji.

Program MEDIA naj bi se namreč zaradi pogostih nepravilnosti pri porabi denarja v prvih pogajanjih za umestitev v osnutek proračuna za obdobje 2014-2020 precej slabo odrezal, kar bi lahko pomenilo ukinitev ali bistveno zmanjšanje sredstev za program MEDIA v korist izobraževanju.

V prizadevanja za ohranitev programa MEDIA se je vključila tudi evropska poslanka Tanja Fajon, ki je skupaj s slovenskim MEDIA deskom pripravila pismo za Barrosa s pozivom za ohranitev tega programa.

V pismu izpostavljajo pomen pozitivnih izkušenj s programom MEDIA in prilagajo 44 pisem s pozitivnimi primeri, ki so jih v slabem mesecu zbrali slovenski MEDIA prijavitelji, pogodbeniki, stanovske organizacije in društva ter drugi filmskih ustvarjalci in navdušenci.

Pismo izraža tri glavne želje in potrebe slovenske filmske industrije: nadaljevanje programa vključno z mrežo MEDIA deskov, povečanje proračuna in konkretne pozitivne izkušnje, na katerih lahko novi program gradi.

"Pozitivne izkušnje, predstavljene v pismih, so lep dokaz velikega pomena, ki ga ima MEDIA v državi z nizko avdiovizualno zmogljivostjo, saj MEDIA v Sloveniji ne pomeni samo dragocenega finančnega vira dodatnih sredstev, ampak predvsem možnost usposabljanja, mreženja in dostopnosti evropskega filma slovenskim gledalcem in slovenskega filma evropskim," piše v pismu.

MEDIA po navedbah komisije v obdobju 2007-2013 zagotavlja 755 milijonov evrov podpore evropski filmski industriji. Od leta 1991, ko je bil program zagnan, pa je bilo iz programa za to industrijo namenjenih 1,7 milijarde evrov.