Slovenija 21.3.2011 4:00

Ob svetovnem dnevu lutk celotedensko praznovanje

Ljubljana, 21. marca - Lutkarji po vsem svetu danes obeležujejo praznik lutk. Slovenska lutkovna gledališča so s praznovanjem začela že v nedeljo, trajalo pa bo vse 27. marca, svetovnega dneva gledališča. Lutkar Silvan Omerzu je ob tej priložnosti za STA povedal, da je v Sloveniji lutkovna umetnost zelo raznolika, še vedno je živa tudi tradicionalna, marionetna lutka.

Maribor, Minoritski samostan. Lutke. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Minoritski samostan.
Lutke.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Po Omerzujevih besedah so v slovenskih gledališčih še vedno žive tradicionalne predstave, več truda pa bi bilo potrebno vložiti v mlajše generacije, ki naj se izmojstrijo tudi v marionetni tehniki. Po njegovi oceni so v Sloveniji zelo dejavne tudi amaterske in polamaterske lutkovne skupine, ki nastopajo po vrtcih in pred nižjimi razredi osnovne šole, težavo pa vidi v tem, da starejše otroke lutkovno gledališče le redko doseže.

Kot je ob letošnjem svetovnem dnevu lutk zapisal predsednik UNIMA (International Union of the Marionette) Slovenija Robert Waltl, je lutkarstvo kot umetnost čarobno prav v možnostih, da se iz najenostavnejših elementov lahko ustvarijo novi, katerim animator vdahne duha. Svetovni dan lutk pa nas po njegovih besedah združuje v tem zmagoslavju kreativnosti, nagovarja otroke, velike pa spominja, da v sebi negujejo "animo".

Poljski akademik in poznavalec lutkarske umetnosti Henryk Jurkowski je v letošnji mednarodni poslanici ob svetovnem dnevu lutk med drugim opozoril, da lutka osvaja nove teritorije, celo v okviru igralskega gledališča,.

Danes si bodo lahko v Lutkovnem gledališču Ljubljana najmlajši ob 17. uri ogledali predstavo Male živali Barbare Bulatović, ki je nastala po motivih knjige Male živali Lile Prap, odraslim bo ob 20. uri namenjena predstava Doktor Faust Milana Klemenčiča. Režijo obnovljene predstave podpisuje Jelena Sitar. V Lutkovnem gledališču Maribor bodo ob 17. uri in ob 18.30 odigrali Pepelko Pavla Polaka po motivih bratov Grimm. S predstavami se bodo svetovnemu dnevu lutk poklonili tudi v vseh drugih slovenskih lutkovnih hišah.