Slovenija 20.3.2011 10:30

Ob svetovnemu dnevu poezije: Pesniki širijo brezčasna sporočila

pripravila Maja Čehovin

Ljubljana, 20. marca - Prvi pomladni dan, 21. marec, bo tudi praznik poezije. Generalna direktorica Unesca Irina Bokova je ob svetovnem dnevu poezije zapisala, da pesniki širijo brezčasna sporočila, saj so priča pomembnim družbenim spremembam. Predsednik Društva slovenskih pisateljev Milan Jesih je za STA dejal, da je pesništvo mladost in modrost človekove misli.

Bokova je v letošnji poslanici ob svetovnemu dnevu poezije spomnila, da Unesco že dolgo podpira delo pesnikov, založnikov in učiteljev z vsega sveta. Poezija po njenih besedah predstavlja eno od pristnejših in najbolj dinamičnih oblik umetniškega izraza.

"S svojim pisanjem nam pesniki pomagajo pri iskanju duševnega miru in nas spodbujajo k razmišljanju o odnosih med človekom in naravo ter k vzpostavitvi humanistične miselnosti, ki bi hkrati temeljila na edinstvenosti in razlikah med ljudmi," je zapisala Bokova.

Dodala je, da poezija "ni zgolj medij za komunikacijo in prenos informacij, saj, glede na to, da pesniki konstantno delajo na jeziku, sproža tudi diskurz in vsakič znova razkriva izvorno odličnost kulture".

Za Unesco sta zagovarjanje svobode besede in informacij na eni strani ter promocija poezije na drugi nerazdružljivi komponenti delovanja organizacije. Poezija namreč po besedah Bokove spodbuja najgloblje želje posameznikov po ustvarjanju in razmišljanju, prav tako pa vzdržuje dialog med raznolikimi človeškimi izrazi.

Jesih je ob svetovnem dnevu poezije spisal naslednjo liriko: "Poezija je stara kot človekova govorica in enako zagonetna kot njegov um in njegovo čutenje. Njen material je navidez isti kot material vseh naših jezikovnih povezav in izmenjav. In vendar se v tem istem materialu docela nematerialno včasih rodi, kot metalec diskov v kamnu, kot Venera iz morske pene, neki enkraten pomen, o katerem besednjak ne ve ničesar, neka misel, ki jo z drugimi besedami ni mogoče povedati, neki zvočni niz, ki ga ne more ponoviti nobena godba, odgovor na uganko, ki jo otrok komajda zna izreči. Pesništvo je mladost človekove misli in njena modrost, njena iznenada presvetljena luč, je spomin človekove pozabe in gotovost njegovega dvoma."

Jesih je na vprašanje STA, kako je z bralstvom poezije v Sloveniji, odgovoril: "Poezija ni bila nikoli prva stvar na svetu. Misliti tako bi bila zabloda. Res je, da je bila včasih bolj popularna, a glede na današnjo ponudbo za bralstvo ni treba skrbeti. Bolje pa bi moralo biti poskrbljeno za avtorje."

Ob svetovnem dnevu poezije bodo po vsej Sloveniji potekala številna branja in druge prireditve. V KUD France Prešeren v Trnovem bo potekalo že tradicionalno odprto branje, v organizaciji Društva slovenskih pisateljev pa bodo na ta dan v atriju Mestne hiše odmevale pesmi z vsega sveta, v vseh jezikih. Številne dogodke ob prazniku poezije so pripravili tudi v Zvezi slovenskih kulturnih društev. Pod njihovim okriljem se bo pesniška beseda slišala še v Trstu, Gorici in Špetru.