Svet 19.3.2011 6:00

Pomladni festival v Budimpešti letos v znamenju Liszta in Bartoka

Budimpešta, 19. marca - V Budimpešti od petka pod okriljem madžarskega predsedovanja EU poteka pomladni festival, ki med drugim ponuja koncerte klasične glasbe, opere, razstave, gledališke in plesne predstave. Festival je letos posvečen madžarskima skladateljema Beli Bartoku in Franzu Lisztu. Sklenil se bo 3. aprila, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Festival se je začel v petek v gledališču Thalia s premiero opere "Excelsior" Gyule Feketa, ki raziskuje občutljivo obdobje v življenju skladatelja in pianista Franza Liszta (1811-1866).

Velikemu madžarskemu skladatelju je v letu obeleževanja 200. obletnice njegovega rojstva posvečenih še nekaj festivalskih dogodkov. Poljska pianistka Ewa Kupiec bo z Budimpeštanskim festivalskim orkestrom odigrala njegov Koncert za klavir št. 2 v A-duru, med drugim pa bo v Lisztovem spominskem muzeju na ogled razstava z naslovom Liszt in Budimpešta.

Pod okriljem madžarskega predsedovanja EU bodo potekale mednarodne koprodukcije, med njimi koncert svetovno znanega latvijskega violončelista Miše Majskega (1948) s Praškim komornim orkestrom, nastopil bo tudi Zubin Mehta z orkestrom festivala Maggio Musicale Fiorentino.

Festival bo obeležil tudi 130. obletnico rojstva madžarskega skladatelja Bele Bartoka, ki bo 25. marca. Nacionalni filharmonični orkester bo odigral njegovo Suito za orkester št. 1.