Svet 20.3.2011 6:00

Julian Barnes prejel nagrado za literaturo "David Cohen"

London, 20. marca - Pisatelj Julian Barnes, avtor romanov Flaubertova papiga, Prerekanja in Ljubezen etc. je letošnji dobitnik literarne nagrade "David Cohen". S tem priznanjem za življenjsko delo, vrednim 40.000 funtov (45.500 evrov), vsaki dve leti nagrajujejo pisatelje, pesnike, esejiste in dramatike, ki so veliko prispevali k britanski literaturi.

Pred dvema letoma je nagrado, ki jo opisujejo kot britansko Nobelovo nagrado za literaturo, dobil Seamus Heaney, pred tem pa sta jo med drugim prejela Harold Pinter in Doris Lessing, je poročal BBC.

Petinšestdesetletni Barnes je na podelitvi dejal, da vrednost nagrade "leži v seznamu prejšnjih nagrajencev". Poudaril je še, da se je od leta 1993, ko je bila prvič podeljena, uveljavila kot najvišje priznanje, ki jo britanski ali irski avtor lahko dobi na Britanskem otočju.

Barnes, rojen v Leicestru, je v preteklosti delal kot recenzent, literarni urednik in TV kritik. Trikrat je bil nominiran za nagrado booker, in sicer leta 1984 za Flaubertovo papigo, leta 1998 za roman "England, England" ter leta 2005 za roman Arthur in George.