Slovenija 20.3.2011 13:00

V Ljubljani eden največjih filozofov med gledališčniki Valere Novarina

Ljubljana, 20. marca - Ob slovenskem izidu knjige Govorjeno telo se bo v Ljubljani mudil priznani francoski režiser, igralec, slikar in dramatik Valere Novarina. Knjiga Govorjeno telo prinaša izbor njegovih ključnih gledaliških in filozofskih besedil, ki jih bo Novarina v ponedeljek ob 20. uri predstavil in interpretiral v Štihovi dvorani Cankarjevega doma.

Novarina bo v dvojezičnem večeru nastopil skupaj s prevajalcem Vladimirjem Pogačnikom, ki je ob Petru Petkovšku in Primožu Vitezu tudi avtor prevoda dela Govorjeno telo. Knjiga je lani izšla v zbirki Knjižnica MGL.

Kot so sporočili organizatorji dogodka, Mestno gledališče ljubljansko, Cankarjev dom in Francoski inštitut Charles Nodier, bo v Štihovi dvorani v pogovoru nastopila še Novarinajeva dramaturginja in teatrologinja Annie Gay, ki je tudi avtorica uvoda h knjigi. Spremno študijo je napisal umetnostni kritik Rok Vevar.

Knjiga Govorjeno telo je sinteza besedilnih žanrov, ki mečejo s tirov, kar je utirjeno, branje ni samo branje, temveč že tudi uprizoritev. Uprizoritev pa ni samo gledališki dogodek, temveč tudi mnogostranska (multilateralna) filozofska refleksija sodobnosti.

Novarina gledališče razume kot mejno početje, ki mora biti nenehno na robovih, stičiščih in presekih umetnostnih izrazov, izdelano med vidnim in slišnim, med svetlobo in temo, med teorijo in uprizoritvijo.

V Sloveniji je bil Novarina doslej skorajda neznan, vendar je tudi v Franciji trajalo razmeroma dolgo, da so njegovo odrsko pisavo sprejeli kot enega od vrhuncev evropskega gledališča na prelomu tisočletij.

Leta 2003 so pri založbi Gallimard v prestižni zbirki Poesie objavili njegovo besedilo Drama življenja (Le drame de la vie), leta 2006 pa so v Comedie-Francaise v Parizu uprizorili njegovo igro Podivjani prostor (L'espace furieux). Leta 2007 mu je Francoska akademija podelila prestižno nagrado "grand prix du theatre".