Slovenija 21.3.2011 14:54

Teden slovenske drame tudi v času krize ostaja drzen

Kranj, 21. marca - Teden slovenske drame bo v 41. izdaji manj razkošen kot lanski jubilejni, ostaja pa enako drzen, so na današnji predstavitvi povedali organizatorji, Prešernovo gledališče Kranj (PGK). Letošnji proračun festivala znaša 125.000 evrov, večino sta zagotovila ministrstvo za kulturo in mestna občina Kranj. Festival bo potekal od 23. marca do 6. aprila.

Kranj, Prešernovo gledališče Kranj. Predstavitev 41. Tedna slovenske drame. V.d direktorice PGK Mirjam Drnovšček, selektor Marko Sosič in vodja umetniškega oddelka PGK Marinka Poštrak. Foto: Sašo Pipan/STA

Kranj, Prešernovo gledališče Kranj.
Predstavitev 41. Tedna slovenske drame.
V.d direktorice PGK Mirjam Drnovšček, selektor Marko Sosič in vodja umetniškega oddelka PGK Marinka Poštrak.
Foto: Sašo Pipan/STA

Letošnji festival slovenske dramatike bo po besedah v.d. direktorice PGK Mirjam Drnovšček v primerjavi z lanskim, jubilejnim, malce manj razkošen, podobno kot lani pa bo potekal v več sklopih. Poleg tekmovalnega in spremljevalnega dela programa je organizatorjem tudi letos namreč uspelo zagotoviti mednarodni program.

V tekmovalni program je selektor Marko Sosič uvrstil sedem predstav, ki po njegovih besedah prinašajo "tematiziranje in problematiziranje sedanjosti ter njenega družbenega ustroja, v katerem latentno delujeta človeška uničevalna sla do bližnjega, ki se rojeva iz zavisti, ignorance, kapitala, politike, oblasti, pa tudi iz šibkosti in ranljivosti".

Festival bo 23. marca ob 20. uri začela predstava Nekropola (Društvo Celinka in Mestno gledališče ljubljansko), nadaljeval pa se bo s predstavami Totenbirt (SNG Drama Ljubljana), Hlapci (Anton Podbevšek Teater Novo Mesto in PGK), Žabe (Mestno gledališče Ptuj), Preklet naj bo izdajalec svoje domovine (Slovensko mladinsko gledališče Ljubljana), Zaljubljeni v smrt (Slovensko stalno gledališče Trst in Novi ZATO) ter Jakob Ruda (PGK).

Omenjene predstave se bodo potegovale za Šeligovo nagrado za najboljšo uprizoritev festivala, ocenjevala pa jih bo mednarodna komisija. Slednjo bo letos vodila dramaturginja in kritičarka Amelia Kraigher, pri delu pa ji bosta pomagala gledališki kritik, teoretik in pisatelj Jasen Boko ter gledališki kritik Dušan Rogelj.

Predstave tekmovalnega programa se bodo za nagrado občinstva potegovale skupaj s predstavami spremljevalnega programa, v katerem pa zaradi bolezni v ansamblu ne bo sodelovala napovedna igra 5fantkov.si, je danes pojasnila Drnovščkova. Zaradi posledic potresa na Japonskem pa je v mednarodnem programu morda ogroženo tudi gostovanje Gledališča luninega mrka iz Tokia, je še dodala.

Na sklepni slovesnosti festivala 6. aprila bodo podelili tudi Grumovo nagrado za najboljše izvirno dramsko besedilo ter bienalno Grün - Filipičevo priznanje za dosežke v slovenski dramaturgiji. Tega je leta 2009 prejela dramaturginja Mojca Kranjc.

Letošnji dodatni program bodo poleg delavnice dramskega pisanja Kreativni potenciali psihodrame in okrogle mize Mednarodnega gledališkega inštituta z naslovom Dramska pisava v obdobju krize odlikovale predstavitve dramskega krožka študentov oddelka za primerjalno književnost Filozofske fakultete in dveh knjig: Drame Dragice Potočnjak in tretje knjige zbirke Grumovi nagrajenci 1979-2010.

Tako izbor predstav kot tema mednarodne okrogle mize sta po besedah vodje umetniškega oddelka PGK Marinke Poštrak letos v znamenju drznosti, hkrati pa se gledališčniki zavedajo, da v času krize ne smejo postati predrzni do "roke, ki jim reže kruh". Teden slovenske drame bo namreč predvidoma stal 125.000 evrov, pri tem pa sta ga podprla ministrstvo za kulturo in mestna občina Kranj, vsak s 55.000 evri. Preostanek so organizatorji zagotovili s pomočjo sponzorjev.