Slovenija 23.3.2011 10:41

Plečnikov NUK skozi fotografski objektiv Saše Fuisa

Ljubljana, 23. marca - V Narodni in univerzitetni knjižnici bodo v četrtek ob 19. uri odprli razstavo Saše Fuisa z naslovom Plečnik: Narodna in univerzitetna knjižnica. Na ogled bo 13 barvnih fotografij notranjščin, o katerih je arhitekt Jovo Grobovšek zapisal, da je na njih mogoče "izbirati dvogovore med fotografijo ter Plečnikovimi prostori in detajli v njih".

Razstava, ki jo bo odprla ministrica za kulturo Majda Širca, je del širšega projekta. Fuis je namreč pred leti sprejel ponujeno zamisel o fotografiranju notranjščin nekaterih slovenskih knjižnic. Od leta 2008 do leta 2010 je ob svojih kratkih bivanjih v domovini vstopil v knjižnice kartuzijanskega samostana v Pleterjah, bogoslovnega semenišča v Ljubljani ter raziskoval prostore Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK). Projekt je vodil Grobovšek.

Razstava podob iz Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani je prva iz omenjenega projekta. Plečnik je z arhitekturnim oblikovanjem zaznamoval prostor in čas, Fuis pa je iz njiju izbral nekaj pogledov in jim okviril podobo, so ob razstavi zapisali v NUK. Umetnostni zgodovinar in Kritik Brane Kovič pa je zapisal, da tokrat predstavljeni Fuisov ciklus posnetkov sodi med izjemne fotografske obravnave Plečnika. Meni, da so "fascinantni že sami formati fotografij in perfekcija njihove tehnične izvedbe, še bolj pa pozornega gledalca pritegne svojevrstna vizualna nadgradnja predstavljenih prostorov in oblikovalskih podrobnosti njihove celostne zasnove".

Razstavljene fotografije so skoraj v celoti zasnovane na uporabi naravne svetlobe, ki vstopa v prostore knjižnice ter oblikuje vzdušje elegance in resnosti. Uporaba digitalne fotografije visoke ločljivosti, ki zajame in tako dokumentira tudi najbolj podrobne detajle, omogoča avtorsko interpretacijo arhitekturne kompozicije, ki z gradivi in svetlobnimi učinki odzvanja brezčasnost. Postavitev razstave v razstavni dvorani NUK omogoča gledalcu raziskovalen odnos do razstavljene fotografije in ga usmerja k primerjanju z upodobljeno arhitekturo. Razstavljena dela se umikajo iz dokumentarnega v avtonomni umetniški svet podobe, so še zapisali v NUK. Fotografije bodo na ogled do 30. aprila.

Saša Fuis se je rodil leta 1961 v Novem mestu. V Kölnu, v kjer živi, je leta 1984 diplomiral na visoki šoli za fotografijo. Za svoje fotografsko delo prejel številne nagrade. Prvo razstavo je imel v Dolenjskem muzeju v Novem mestu leta 1979. Danes deluje kot samostojni fotograf po vsej Evropi, specializiral se je za fotografiranje umetniških del in fotografsko interpretiranje sodobne arhitekture.