Na hitro prelistano 26.3.2011 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 26. marca - Pri Slovenski Matici so v seriji knjig Zgodovina držav in narodov izdali delo Srbska zgodovina Sime M. Čirkovića, bogatejši pa so tudi za delo Jedci psov iz Svinije Karla-Markusa Gaussa. Založba DZS je izdala mladinski roman Nejke Omahen Oh, ta kriza!, Tehniška založba Slovenija pa Biblijo za bistroumne Dana Moorea.

Ljubljana. Knjiga avtorice Nejke Omahen z naslovom Oh, ta kriza! Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorice Nejke Omahen z naslovom Oh, ta kriza!
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga avtorja Dana Moora z naslovom Biblija za bistroumne. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorja Dana Moora z naslovom Biblija za bistroumne.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga avtorja Karla-Markusa Gausßa z naslovom Jedci psov iz svinje. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorja Karla-Markusa Gausßa z naslovom Jedci psov iz svinje.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga avtorice Silme M. Čirković z naslovom Srbska zgodovina. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorice Silme M. Čirković z naslovom Srbska zgodovina.
Foto: STA

SRBSKA ZGODOVINA - ZGODOVINA SRBIJE IZPOD PERESA PRIZNANEGA SRBSKEGA ZGODOVINARJA ČIRKOVIĆA

Srbska zgodovina je novo delo v seriji knjig Zgodovina držav in narodov, ki jo pri Slovenski matici urejata Peter Vodopivec in Peter Štih. Avtor knjige je pred kratkim umrli znanstvenik Sima Čirković, ki v Srbiji in svetu velja za enega najbolj uveljavljenih zgodovinarjev. Njegovo delo odlikuje tematska raznolikost, težnja k sintezi ter objektiven in hkrati kritičen pogled na zgodovino srbskega naroda. Delo ponuja celoten pregled srbske zgodovine, od antike do razpada federacije in boja za državo. Knjiga je doživela že številne prevode in prejela strokovna priznanja po svetu, med drugim nagrado Severnoameriškega društva za srbske študije. Delo je prevedel Drago Bajt.
        
Sima M. Čirković se je rodil leta 1929 v Osijeku. Zgodovino je študiral na Filozofski fakulteti v Beogradu, na kateri se je bil vse od leta 1968 redni profesor. Sodeloval je pri več monografijah o srbskih samostanih in mestih ter se ukvarjal z izdajanjem virov za srbsko zgodovino. Sodil je med vodilne srbske medieviste. Sicer pa je bil eden tistih srbskih zgodovinarjev, ki so se trudili razbijati zgrešene predstave in mitološko razumevanje ključnih dogodkov v srbski zgodovini. Leta 1981 je postal član Srbske akademije znanosti in umetnosti.

JEDCI PSOV IZ SVINIJE - KNJIŽNA REPORTAŽA O ŽIVLJENJU ROMOV NA SLOVAŠKEM

Knjižna reportaža Jedci psov iz Svinije je ob svojem izidu leta 2004 pretresla nemško in avstrijsko javnost, pozneje pa doživela številne prevode. Gauss je s pomočjo osebnih raziskovanj, potovanj in številnih pogovorov z Romi na Slovaškem razkril presunljivo podobo njihovega življenja in odnos večine do manjšinskega prebivalstva. V vasi Svinija je našel romsko populacijo, ki živi po svojih notranjih pravilih, v strahotni revščini ter obenem v bližini in daleč od življenja modernih Evropejcev. Drago Jančar je v spremni besedi zapisal, da so Gaussova srečanja, njegovi vtisi, razmišljanja, tesnobe in poskusi razumevanja pričevanje, ki lahko sodobni Evropi pomaga razumeti, kar se ji zdi, s stališča reda in zakonitosti, kulture vsakdanjega življenja, teženja k izobrazbi in blagostanju, pridobivanja in potrošništva, nedoumljivo. Knjigo, ki je izšla v slopu projekta LSPK, je prevedla Mira Miladinović Zalaznik.

Avstrijski pisatelj, založnik in literarni kritik Karl-Markus Gauss (1954) je v slovenskem prostoru dobro poznan. V knjigi Umirajoči Evropejci (2006) se je v opisu svojega popotovanja k evropskim "minimanjšinam" posvetil tudi kočevskim Nemcem. Pisal je tudi o drugih manjšinah.

OH TA KRIZA - NOV NAJSTNIŠKI ROMAN NEJKE OMAHEN

Glavna junakinja tokratnega mladinskega romana Omahnove je Ema, ki se znajde sredi najbolj norih najstniških let. Z družino se kar naprej selijo, zaradi česar mora nenehno menjavati šole. Ima tri sestre, eno, kot pravi, "čudaško starejšo sestro, še eno pametno in lepo starejšo sestro, pa še eno zelo nadležno mlajšo sestro". Mama se je preselila v Ameriko, oče pa je ob tem doživel nekakšen živčni zlom. Zaradi omenjenih okoliščin mora kar naenkrat precej delati. Za nameček ji razrednik zapleni iPod in jo prisili, da hodi k literarnemu krožku. Kadar Ema ni v šoli in je doma ne morijo sestre, "visi" na Facebooku, kjer si lahko da duška in pobegne pred številnimi težavami.

Nejka Omahen (1983) je priljubljena avtorica pripovednih del za mladino. S pisateljevanjem je začela že v osnovni šoli. Kot dijakinja je poleg mladinske pripovedi Silvija izdala še roman Življenje kot v filmu (2000), sledili so romani Dež (2001), Veliko srce (2002), Prigode Poprove Pipi (2004), Spremembe, spremembe (2007) in Temno srce (2009). Po romanu Življenje kot filmu so posneli tudi TV film.

BIBLIJA ZA BISTROUMNE - PRIROČNIK ZA KREPITEV SIVIH MOŽGANSKIH CELIC

Biblija za bistroumne ponuja številne zabavne vaje in uganke za hitrejše razmišljanje, boljši spomin in krepitev sivih možganskih celic. Knjiga je razdeljena na osem poglavij, ki obravnavajo različna področja bistroumnosti, od logike in lateralnega razmišljanja do matematičnih računov. Vsako poglavje vsebuje izbor ugank, ki bralcu po korakih in na zabaven način pomagajo izboljšati različne funkcije možganov. Poglavje se začne z nasveti, kako se lotiti različnih ugank, v nadaljevanju pa so pojasnjene tehnike, s katerim se da streti tudi zahtevnejše miselne orehe. Na koncu vsakega poglavja so na voljo rešitve ugank. Delo je prevedel Vital Sever.

Dan Moore je direktor angleškega podjetja Clarity Media, ki je specializirano za izdelovanje ugank. Doslej je izdalo tudi več kot 20 ugankarskih knjig. Moore je na univerzi Cambridge magistriral iz filozofije, v sklopu študira se je posvetil predvsem filozofiji razuma in logike.