Slovenija 21.3.2011 18:00

Slomedia.it edini dvojezični portal v Italiji

Nova Gorica/Gorica, 21. marca - Spletni portal Slomedia.it je trenutno edini portal v Italiji, ki dnevno objavlja novice in napoveduje dogodke v slovenskem in italijanskem jeziku. Najbolj brane novice si v tednu dni ogleda že preko 15.000 obiskovalcev, saj je med slovenskimi in italijanskimi uporabniki zelo priljubljen.

Nova Gorica, Mestna hiša. Novinarska konferenca novogoriške občine. Urednik spletnega portala Slomedia.it Darko Bradassi in predstavnik družbe Pentagramm Boris Budal. Foto: Rosana Rijavec/STA

Nova Gorica, Mestna hiša.
Novinarska konferenca novogoriške občine.
Urednik spletnega portala Slomedia.it Darko Bradassi in predstavnik družbe Pentagramm Boris Budal.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Nova Gorica, Mestna hiša. Novinarska konferenca novogoriške občine. Urednik spletnega portala Slomedia.it Darko Bradassi. Foto: Rosana Rijavec/STA

Nova Gorica, Mestna hiša.
Novinarska konferenca novogoriške občine.
Urednik spletnega portala Slomedia.it Darko Bradassi.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Slovenska različica portala je leta 2008 nastala v Trstu, da bi slovensko javnost v Italiji in Sloveniji obveščala o dogajanju slovenske manjšine na obmejnem območju. Ob naraščajočem zanimanju za vsebine na spletnem portalu iz Slovenije in Italije se je glavni urednik portala Darko Bradassi odločil za dopolnitev tudi z italijansko različico.

Dvojezični portal je dobil novo grafično podobo in bogatejše vsebine, delovati pa je začel novembra 2010.

"Zaenkrat sami prevajamo nekatere novice, vendar se zaenkrat slovenska in italijanska različica še nekoliko razlikujeta," je na današnji novinarski konferenci v Novi Gorici povedal Bradassi. Želeli so poenotiti čezmejni prostor, zato so začeli objavljati tudi napovedi dogodkov z obeh strani meje.

"Vedno bolj se ta čezmejni prostor širi, saj smo začeli objavljati vesti in napovedi z območja celotne Slovenije," je še povedal Bradassi.

Spletni časopis dosega vse boljše rezultate obiskanosti in branosti. Kot je še povedal Bradassi najzanimivejše novice lahko v dobrem tednu dni prebere tudi 15.000 obiskovalcev portala. Pri pisanju novic in oblikovanju portala trenutno sodeluje deset do petnajst predvsem mladih sodelavcev, njihovo število pa se povečuje.

Na tem spletnem portalu je mestna občina Nova Gorica v mesecu februarju začela z objavo prireditev in dogodkov, ki jih sicer objavlja v mesečni brošuri KAM. "S tem želimo prispevati k informiranju Slovencev, ki živijo v Italiji, in hkrati Italijanov, ki jih zanima dogajanje na Goriškem," je povedala predstavnica novogoriške občine za stike z javnostjo Mirka Križnič.

Informacije o dogajanju so na spletni strani www.slomedia.it predstavljene v rubriki dogodki, "in sicer na način, ki ne priznava meje kot ločnice prostora, temveč ponuja informacije o dogodkih v Trstu, v Gorici, v Novi Gorici itd. na povsem običajen način, brez poudarjanja države dogajanje ali jezika," je še poudarila Križničeva.