Slovenija 22.3.2011 12:39

Kangler bo glede Maksa predlagal spremembo odloka zavoda EPK

Maribor, 22. marca - Župan mestne občine Maribor Franc Kangler je izvedbo Mariborskega kulturnega središča, imenovanega Maks, sam vezal na svoj mandat, je dejal za današnjo izdajo Večera. Napovedal je tudi, da bo v zvezi z Maksom mestnemu svetu predlagal spremembo odloka zavoda EPK, iz odloka pa bodo po njegovih besedah razvidni vloga in naloge Maksa.

Ljubljana. Mariborski župan Franc Kangler. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mariborski župan Franc Kangler.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

"Ni skrivnost, da potrebuje Maks svoj zavod. Ali bo ta samostojen, poseben ali pod okriljem katerega drugega zavoda, pa ni samo v pristojnosti župana. Interes za to bi moral imeti še kdo drug v Sloveniji, saj je EPK nacionalni projekt, ne samo županski in mariborski, in tudi Maks ni samo mariborski, ampak je nacionalni projekt," je dejal Kangler.

V zvezi z Maksom je še povedal, da je občina s podjetjem ZIM, ki bo investiralo v projekt, na zvezi, da so bila v teh dneh oddana gradbena dela za rušitev objekta, dobili so tudi soglasje za sklenitev pogodbe za projektiranje. Župan tako ne vidi nobenih zadržkov in težav, da postopki ne bi tekli in da tega ne bi izpeljali. Glede kredita pa je dejal, da misli, da ga investitor še ni dobil.

Glede naložb v novo umetnostno galerijo in knjižnico je povedal, da je načrt pripravljen tako, da bodo dela končana v juniju 2012, del opravljenega dela pa bo plačan v letu 2013, kar pomeni, da delajo investicijo s preobremenitvijo za naslednje leto. Dinamika financiranja je po njegovih besedah usklajena tudi z ministrstvom za kulturo, ki projekta sofinancira.

Glede težav, ki naj bi se pojavile z madžarskimi arhitekti, ki so bili s projektom nove umetnostne galerije izbrani na mednarodnem natečaju, pa je dejal, da so izbrani arhitekti "mislili", da lahko projekt zaključijo na hitro in na daljavo. "Ampak treba je biti tukaj in sodelovati pri pridobivanju potrebnih dovoljenj. Upam, da bodo zaplet, ki je nastal, rešili," pravi Kangler, ki je madžarskemu veleposlaniku v zvezi s tem tudi napisal protestno pismo.

Kangler sicer verjame, da bo projekt Evropske prestolnice kulture (EPK) ne glede na recesijo uspešen. Mariborčani in vsi udeleženci partnerskih mest se bodo po njegovih besedah šele dan po tem zavedali, kako pomemben je bil projekt EPK za vse. "Če ne bi šli v EPK, ne bi bilo v tej pisarni te energije po novi knjižnici, novi galeriji, novemu nabrežju reke Drave, novemu mostu, prenovi trgov. To je tisto, kar nas sili, da mesto spremenimo in mu damo drugačno vsebino," je dejal Kangler.

Mariborsko kulturno središče Maks, prej znano kot Center uprizoritvenih umetnosti, bo, kot je znano, po zamisli režiserja in predsednika programskega sveta javnega zavoda Maribor 2012 Tomaža Pandurja zraslo na lokaciji opuščene tekstilne tovarne na desnem nabrežju Drave.