Slovenija 23.3.2011 4:00

Danes začetek 41. tedna slovenske drame

Kranj, 23. marca - Ob 20. uri se bo s slovesnim odprtjem in predstavo Nekropola v režiji Borisa Kobala v Prešernovem gledališču Kranj (PGK) začel 41. teden slovenskem drame. Za nagrade festivala se bo letos potegovalo sedem predstav iz tekmovalnega programa, tri iz spremljevalnega in dve iz mednarodnega programa ter štiri dramska besedila.

Za Šeligovo nagrado se bodo po izboru selektorja Marka Sosiča potegovale predstave Nekropola (Društvo Celinka in Mestno gledališče ljubljansko), Totenbirt (SNG Drama Ljubljana), Hlapci/Komentirana izdaja (Anton Podbevšek Teater Novo Mesto in PGK), Žabe (Mestno gledališče Ptuj), Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! (Slovensko mladinsko gledališče Ljubljana), Zaljubljeni v smrt (Slovensko stalno gledališče Trst in Novi ZATO) ter Jakob Ruda (PGK).

V konkurenci za Grumovo nagrado so nominirana dramska dela "Shocking Shopping" Matjaža Zupančiča, Spalnica ali Sveti Jurij ubija zmaja Vinka Möderndorferja, Stolp Iva Svetine in Vaje iz tesnobe Milana Kaca. Občinstvo bo svojo nagrado lahko podelilo eni izmed omenjenih predstav ali predstavi iz spremljevalnega in mednarodnega programa.

Omenjene nagrade ter Grün-Filipičevo priznanje za dramatiko bodo dobitnikom izročili 6. aprila ob 20. uri na sklepni slovesnosti. Lani je Šeligovo nagrado prejela predstava Lep dan za umret v izvedbi domačega gledališča, Grumovo nagrado pa Ivo Prijatelj za Totenbirt, Simona Semenič za 24ur in Ivo Svetina za Grobnico za pekarno. Nagrado občinstva si je na 40. tednu slovenske drame prislužila Krizantema na klavirju Slovenskega mladinskega gledališča.