Slovenija 25.3.2011 4:00

V Španskih borcih začetek prve izdaje festivala "Spring Forward"/Plesna Vesna

Ljubljana, 25. marca - V Španskih borcih se bo drevi začel prvi festival mednarodne mreže Aerowaves "Spring Forward", v slovenski različici Plesna Vesna. Pozdravnim nagovorom bodo sledile predstave V prostem slogu Silvie Grimaldi iz Italije, Tao te v izvedbi madžarskega plesalca Ferenca Feherja in Razdri nizozemskega plesnega gledališča Danshuis Station Zuid.

Iz Španskih borcev se bo plesno dogajanje preselilo v Staro mestno elektrarno, kjer bodo s pričetkom ob 21.15 sledile še predstave Miniatura španske plesalke Roser Lopez Espinosa, Vijolična italijanskega plesalca Marca d'Agostina in Zdravo! Ime mi je... v izvedbi na Nizozemskem živeče finske plesalke Cecilie Moisio. Predstavam bo sledilo druženje, nato pa še "afterparty" v ritmih salse v kavarni Slovenskega etnografskega muzeja na Metelkovi.

Po besedah organizatorjev bo premierna izdaja festivala "Spring Forward" v Ljubljano prinesla "eno največjih plesnih praznovanj doslej". Svežo evropsko plesno ekstravaganco bo v treh dneh na petih prizoriščih predstavilo kar 80 umetnikov z 22 predstavami iz 14 evropskih držav.

V času tridnevnega festivala, ki je nastal v produkciji zavoda En-Knap, bo v Ljubljani gostovalo tudi več kot sto tujih programerjev, direktorjev kulturnih ustanov in gledališč ter drugih strokovnjakov s področja plesa.

Slovenijo bosta na Plesni Vesni zastopala Rosana Hribar in Gregor Luštek z Duetom 012, sicer zmagovalno predstavo letošnje Gibanice.

Odprtje festivala je napovedano ob 18.45. Zbrane bodo nagovorili častni pokrovitelj festivala ljubljanski župan Zoran Janković, ministrica za kulturo Majda Širca in minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar.