Slovenija 24.3.2011 10:24

Carmina Slovenica aprila z novim scenskim koncertom

Maribor, 24. marca - Zbor Carmina Slovenica bo aprila v sklopu Slovenskih glasbenih dnevov v Piranu premierno predstavil scenski koncert, naslovljen Prošnja za besede. Tak je tudi naslov najnovejšega založniškega produkta zbora, ki nosi še podnaslov Slovensko duhovno snovanje in prinaša slovensko sodobno duhovno poezijo v interpretaciji Jožeta Ropoše.

Maribor. Zbor Carmina Slovenica. Foto: Bojan Šuštar/STA Arhiv STA

Maribor.
Zbor Carmina Slovenica.
Foto: Bojan Šuštar/STA
Arhiv STA

Maribor. Zbor Carmina Slovenica. Foto: Bojan Šuštar/STA Arhiv STA

Maribor.
Zbor Carmina Slovenica.
Foto: Bojan Šuštar/STA
Arhiv STA

Prošnja za besede prinaša tudi zgodnjo glasbo javnosti neznanih avtorjev s slovenskega geografskega področja, kot sta Daniel Lakghner in Georgius Prenner, ter dela sodobnika Lojzeta Lebiča, ki mu je celoten projekt tudi posvečen, so sporočili iz zbora.

Koncert Prošnja za besede bo zbor ponovil maja na festivalu Choregie aka Choergie, kjer bo premierno izvedel tudi nov glasbeno scenski projekt Komu potok solz ne lije.

Ob pričetku poletja bo zbor Carmina Slovenica, ki ima tradicijo že od leta 1964, v okviru koncertnega cikla Attacca nastopil z ženskim zborom Peninsula Women's Chorus iz San Francisca.

Založniški oddelek je sicer letos izdal skupaj tri nove zgoščenke. Rdečemu CD Musica Inaudita s srednjeveško glasbo je sledil CD Balkanika z improvizacijami na balkanske teme, kjer so se petju pridružili tudi Vasko Atanasovski, Janez Dovč in tolkalska skupina Afir Bafir.

Carmina Slovenica veliko pozornosti namenja tudi pevskemu izobraževanju mladih. Pevska šola Carmina Slovenica se to pomlad pripravlja na gostovanja v Italiji in na Poljskem, ob tem pa pripravlja tudi ponovno vzpostavitev otroškega zbora kot centralnega zbora najmlajših mariborskih pevcev.