Svet 25.3.2011 5:00

V Vrtincu najboljši film po spletni anketi televizije ABC in revije People

New York, 25. marca - Ameriški vojni ep V vrtincu je, kot kažejo rezultati spletne ankete ameriške televizijske mreže ABC in revije People, najboljši film vseh časov. V prvo peterico so se uvrstili še filmi Čarovnik iz Oza, Boter, Casablanca in E.T.-Vesoljček, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Obiskovalci portala so glasovali tudi za najboljšo komedijo in med prvih pet uvrstili filme Letalo, Monty Python in sveti gral, Nekateri so za vroče, Mladi Frankenstein in Tootsie.

Za najboljši akcijski film je obveljal Lov za izgubljenim zakladom, Levji kralj pa je bil izbran za najboljši animirani film. Vojna zvezd je zmagala v kategoriji znanstvene fantastike, Moje pesmi, moje sanje pa je bil razglašen za najboljši muzikal vseh časov.

Forrest Gump si je zaslužil naziv najprepričljivejšega filmskega junaka, medtem ko je bila izjava iz filma v Vrtincu - Če sem iskren, draga moja, me čisto nič ne briga. - izbrana za najboljši filmski citat. Za najbolj romantičen filmski par sta obveljala Kate Winslet in Leonardo DiCaprio v filmu Titanik.

Najboljše v posamičnih kategorijah je izbralo več kot 500.000 ljudi. Izbirali so lahko iz nabora filmov v angleškem jeziku, ki so ga pripravili strokovnjaki.