Slovenija 24.3.2011 16:19

Vlada sprejela stališče do predloga sklepa o uvedbi ukrepa EU za znak evropske dediščine

Ljubljana, 24. marca - Vlada je na današnji seji sprejela stališče Slovenije do predloga sklepa Evropskega parlamenta in Sveta o uvedbi ukrepa Evropske unije za znak evropske dediščine. Slovenija se strinja s predlaganimi pripravami madžarskega predsedstva na neformalni trialog za soglasje na stopnji stališča Sveta v prvi obravnavi.

Ljubljana, vlada. Predsednik vlade Borut Pahor na novinarski konferenci po seji vlade. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, vlada.
Predsednik vlade Borut Pahor na novinarski konferenci po seji vlade.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, vlada. Predsednik vlade Borut Pahor na novinarski konferenci po seji vlade. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, vlada.
Predsednik vlade Borut Pahor na novinarski konferenci po seji vlade.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Kot je zapisano v sporočilu za javnost po današnji seji vlade, je projekt aprila 2006 začelo nekaj evropskih držav na medvladni ravni. Do danes je znak prejelo skupaj 64 spomenikov v 17 evropskih državah članicah in Švici.

Vendar pa so praktične ureditve pokazale nekatere pomanjkljivosti. Države članice so zato v sklepih Sveta novembra 2008 pozvale, da se tedanjo medvladno pobudo znak evropske dediščine preoblikuje v formalni ukrep EU. Evropska komisija je 9. marca lani predložila predlog akta, 16. decembra pa je Evropski parlament v prvem branju sprejel 62 dopolnil k predlogu.

Dosedanja konstruktivna stališča Slovenije so v postopku obravnave predloga v delovni skupini za kulturo Sveta EU podprle tudi druge države članice in so bila na zadnji seji 9. marca letos tudi usklajena.

Cilji znaka evropske dediščine so povečanje vrednosti in razpoznavnosti spomenikov, ki so imeli ključno vlogo v zgodovini in pri izgradnji EU, razvijanje evropskega pomena spomenikov, povečanje ozaveščenosti mladih glede njihove skupne kulturne dediščine, krepitev čuta pripadnosti evropskih državljanov k EU, ki temelji na skupnih elementih zgodovine in dediščine, ter drugi.

V Sloveniji so omenjeni znak prejeli spominska cerkev sv. Duha na Javorci nad Tolminom, partizanska bolnišnica Franja in Plečnikove Žale v Ljubljani, so še sporočili z vladnega urada za komuniciranje.