Svet 25.3.2011 6:00

V Varšavi razstavljena Chopinova pisma, ki so veljala za izgubljena

Varšava, 25. marca - V Chopinovem muzeju v Varšavi so v četrtek predstavili šest pisem izpod peresa poljskega skladatelja in pianista Fredericka Chopina (1810-1849), za katere so mislili, da so se po drugi svetovni vojni izgubila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot so pojasnili v muzeju, so porabili skoraj celo desetletje, da so prišli do pisem in več ducatov drugih dokumentov. Govorice o njihovem obstoju so se namreč pojavile že leta 2003.

Kako je muzej pridobil pisma in dokumente, še vedno ostaja zavito v skrivnost. Znano je le, da jih je muzeju podaril v Mehiki živeči Poljak, ki ostaja anonimen.

Pisma, ki si jih bo v muzeju mogoče ogledati do 25. aprila, datirajo v obdobje med letoma 1845 in 1848. Chopin jih je napisal v Parizu in Nohantu, rojstnem mestu svoje prijateljice in pisateljice Amantine Dupin, bolj poznane kot George Sand. Napisana so v poljskem jeziku in naslovljena na člane skladateljeve družine na Poljskem.

Po besedah kuratorice v muzeju Alicije Knast so bila pisma nazadnje na Poljskem razstavljena leta 1932. Znano je, da so bila leta 1939 še v Varšavi, vendar pa je to tudi leto, ko je umrla Chopinova pranečakinja Laura Ciechomska, ki je imela na skrbi zbirko dokumentov, povezanih s slavnim prednikom.

Istega leta je prišlo do nemške invazije na Poljsko, ki je sprožila drugo svetovno vojno. V času vojne se je, kot tudi številni drugi predmeti kulturne dediščine, Chopinova zbirka izgubila.

Muzej v Varšavi je poleg omenjenih Chopinovih pisem pridobil še vrsto drugega dokumentarnega gradiva, med drugim pisma škotske občudovalke in učenke Chopina Jane Sterling ter skladateljeve sestre Ludwike Jedrzejewicz.