Slovenija 28.3.2011 8:00

V Bologni se začenja sejem otroške in mladinske literature

Bologna, 28. marca - V Bologni se bo danes začel sejem otroške in mladinske literature, ki bo trajal do 31. marca. Slovenijo bo letos zastopalo 16 nagrajenih avtorjev. Sejem v Bologni je po vsemu svetu prepoznan kot dogodek, ki ga organizatorji in izvajalci kulturnih vsebin za otroke in mlade ne smejo zamuditi.

Na programu sejma, ki se razteza na 20.000 kvadratnih metrih površin, so številni pogovori, branja in drugi dogodki, podelili pa bodo tudi sejemske nagrade. Na stojnici Mladinske knjige bodo danes ameriškemu pisatelju in ilustratorju Brianu Selznicku izročili priznanje zlata hruška 2010 za prevod romana v besedi in slikah Hugo Cabret. Priznanje podeljujeta Pionirska - center za mladinsko književnost in knjižničarstvo pri Mestni knjižnici Ljubljana ter Slovenska sekcija IBBY.

Za predstavitev Slovenije na sejmu je poskrbela Javna agencija za knjigo RS. "Povabili smo tako rekoč vse slovenske založbe, ki delujejo na tem področju. Pogoji za predstavitev so bili, da so knjige vrhunske ali visoko kakovostne, da gre za najnovejšo produkcijo ali pa za dela leto poprej nagrajenih avtorjev, ki jih bomo posebej predstavili," je povedala Katja Stergar, ki je na agenciji zadolžena za mednarodno sodelovanje in promocijo.

Slovenijo bodo na sejmu v Bologni zastopali: Miroslav Košuta, Lilijana Praprotnik Zupančič - Lila Prap, Dim Zupan, Bina Štampe Žmavc, Kostja Gatnik, Andrej Rozman Roza, Slavko Pregl, Matjaž Schmidt, Janja Vidmar, Damijan Stepančič, Tone Pavček, Ančka Gošnik Godec, Alenka Sottler, Miro Cerar, Izar Lunaček in Saša Vegri.

Stergarjeva je napovedala še, da bo agencija za knjigo tudi letos v Bologno odpeljala poln avtobus uveljavljenih slovenskih avtorjev in ilustratorjev. V torek pa bo slovenska delegacija nestrpno spremljala neposreden prenos iz Vimmerbya, kjer bodo razglasili letošnjega dobitnika nagrade Astrid Lindgren za leto 2010. Med nominiranci je tudi slovenska ilustratorka Lila Prap.