Slovenija 25.3.2011 11:27

Marinka Štern dobitnica odličja "Marija Vera" za življenjsko delo

Ljubljana, 25. marca - Združenje dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) ob svetovnemu dnevu gledališča, 27. marcu, že tradicionalno razglasi dobitnike stanovskih priznanj. Odličje "Marija Vera" za življenjsko delo letos prejme dramska igralka Marinka Štern, priznanje veliki bršljanov venec za življenjsko delo pa dramaturginja, prevajalka in teatrologinja Alja Predan.

Marinka Štern je vrhunska igralka izjemnega spektra, ki že od 70. let ustvarja v Slovenskem mladinskem gledališču (SMG). V več kot tridesetih letih delovanja je odigrala številne in raznovrstne vloge. Samo v zadnjih nekaj letih je med drugim upodobila Angela obupa v Nalogi Heinerja Müllerja, zablestela v vlogi Irine Nikolajevne Arkadine v Utvi Antona Pavloviča Čehova ter v vlogi Matere/Kraljice v drami Poroka Witolda Gombrowicza.

Značilno zanjo je, da na odru izžareva močno energijo, njena prisotnost je nezgrešljiva, njeni gibi, mimika, govor disciplinirani, prefinjeni in na vsakem koraku izpričujejo popolno obvladovanje igralskega instrumentarija, oplemeniteno z življenjskimi izkušnjami in neusahljivo ustvarjalno domišljijo, piše v utemeljitvi nagrade.

Alji Predan prejme veliki bršljanov venec za življenjsko delo na področju teoretične in praktične dramaturgije, za prevajalsko in uredniško delo ter za delo pri festivalu Borštnikovo srečanje. Predanova že več kot 30 let z veliko intelektualno širino in svetovljanskim zanosom, hkrati pa srčno predano in odgovorno deluje v slovenskem gledališkem prostoru.

Svojo prvo dramaturgijo Zaprta vrata Jeana Paula Sartrea je podpisala v sezoni 1979/80 v Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL). Odtlej so ji bila vrata vseh slovenskih gledališč odprta. Kot dramaturginja je sodelovala pri več kot 40 uprizoritvah. Vabili so jo tudi v tujino, kjer je delala v Italiji in Veliki Britaniji. Neizbrisen pečat je pustila tudi kot dolgoletna urednica Knjižnice MGL. Prevedla je okrog 50 dram, večinoma iz sodobne britanske in ameriške literature ter nekaj teoretičnih del. Za svoje delo je bila že večkrat nagrajena.

Priznanji ZDUS za igralske dosežke za leto 2010 prejmeta dramska igralka Maja Blagovič in igralec Kristijan Guček.

Blagovičeva je prepričala z vlogo Agate Matučeve v predstavi Oblomov Ivana Aleksandroviča Gončarova v izvedbi Slovenskega stalnega gledališča (SSG) iz Trsta. Igralka že leta preseneča z razkošjem igralskega talenta. Kot je zapisano v utemeljitvi, Blagovičeva lik Agate spleta z velikim posluhom za občutja in stanja preprostega, skromnega človeka, ki kljub pomanjkanju in vsakovrstnim težavam ohranja zdrav in vitalen odnos do sočloveka in do vsega pojavnega sveta.

Guček pa priznanje ZDUS prejme za vlogi Interpreta in Izidorja v uprizoritvi Pogovori, samogovori Cirila Kosmača v izvedbi Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica. "Gučku je uspelo znotraj ene predstave razpreti široko igralsko interpretacijo od prepričljive prizemljitvene poezije do premišljeno selekcioniranih sredstev veristične upodobitve. Na eni strani velik igralski zamah in na drugi smisel za detajl, odlikujeta Gučkovo igro in ga uvrščata med nesporne igralske virtuoze slovenskega gledališča," so zapisali v ZDUS.

Bršljanov venec ZDSU pa letos prejme režiser in dramaturg Alen Jelen, in sicer za režijo uprizoritve Družba na poti Toma Daltona Bidwella v izvedbi ŠKUC gledališča in MGL, uspešno desetletno umetniško vodenje ŠKUC gledališča in za radijske režije v letu 2010.

Jelen s svojim delom uveljavlja prepoznavno smer znotraj slovenskega gledališča, saj izbira in režira besedila, ki tematizirajo vprašanja marginaliziranih družbenih skupin. Njegovo gledališko in radijsko režijo zaznamuje odlično razdelana dramska igra igralcev, ki njegove predstave oblikuje v prava mala dramska tihožitja, piše v utemeljitvi.

O letošnjih nagrajencih je odločala komisija v sestavi režiser Niko Goršič (predsednik), dramska igralka Maja Boh in dramaturginja Ana Kržišnik. Nagrade bodo dobitnikom izročili v ponedeljek, 28. marca, ob 16. uri v Slovenskem gledališkem muzeju.