Slovenija 27.3.2011 4:00

Svetovni dan gledališča: Gledališča kot posredniki sporočil o miru in spravi

Ljubljana, 27. marca - Mednarodni gledališki inštitut, ki deluje pod okriljem Unesca, je današnji dan razglasil za svetovni dan gledališča. Ugandska dramska pisateljica, igralka, režiserka in gledališka ustvarjalka Jessica A. Kaahwa je v mednarodni poslanici zapisala, da je lahko gledališče s svojim univerzalnim jezikom posrednik sporočil o miru in spravi.

Svetovni dan gledališča je po besedah Kaahwajeve odraz brezmejnih možnosti gledališča za mobilizacijo skupnosti in premagovanje vsega tistega, kar nas ločuje. Gledališče na subtilen način prežema človeško dušo, do bolečin stisnjeno od strahu in dvomov, saj spreminja svojo podobo in odpira svet alternativ tako za posameznike kot za celotno skupnost, je zapisala.

Praznovanje bo v Sloveniji zaokrožila še slovenska poslanica. Letos jo je spisal profesor pantomime in mima Andres Valdes, ki se je rodil v Havani na Kubi, a živi v Sloveniji. Gledališče zanj ni zgolj poklic. "Biti gledališki igralec je življenjski slog. Je trpljenje, bolečina, veselje. Je glavobol, ki izgine, ko stopiš na odrske deske. Gledališče je sreča, ljubezen, je znoj, ki se posuši z aplavzom, trema, ki se izgubi s tekstom, pesmijo in kretnjo," razmišlja Valdes.

Po vseh letih, odkar je del slovenskega gledališkega prostora, se ima Valdes tudi sam za Slovenca in poziva k zavedanju "da je slovenska gledališka umetnost bogata in vredna, da jo uživamo, ob njej rastemo in jo cenimo". Obe poslanici bodo danes in v ponedeljek po slovenskih gledališčih prebirali pred vsako predstavo.

Združenje dramskih umetnikov Slovenije pa ob svetovnemu dnevu gledališča že tradicionalno razglasi dobitnike stanovskih priznanj. Odličje "Marija Vera" za življenjsko delo letos prejme dramska igralka Marinka Štern, priznanje veliki bršljanov venec za življenjsko delo pa dramaturginja, prevajalka in teatrologinja Alja Predan. Priznanji združenja za igralske dosežke za leto 2010 prejmeta dramska igralka Maja Blagovič in igralec Kristijan Guček, bršljanov venec pa režiser in dramaturg Alen Jelen.

Nagrade bodo dobitnikom izročili v ponedeljek, 28. marca, ob 16. uri v Slovenskem gledališkem muzeju.