Slovenija 25.3.2011 16:31

DSKP objavilo razpis za štipendije prevajalcem

Ljubljana, 25. marca - Društvo slovenskih književnih prevajalcev (DSKP) je objavilo razpis za štipendije iz naslova knjižničnega nadomestila za leto 2011. Razpis je namenjen prevajalcem monografskih publikacij vseh leposlovnih in humanističnih zvrsti iz tujih jezikov v slovenščino ter prevodoslovcem za teoretsko refleksijo o prevajanju. Rok za prijavo je 22. april.

Podelili bodo delovne in rezidenčne štipendije ter prevajalske premije za vrhunske dosežke.

Delovno štipendijo DSKP podeljuje za zahtevne prevodne in prevodoslovne projekte, ki zahtevajo izjemen kompetentni, časovni in energetski vložek prevajalca, ki je svojo kompetenco že izpričal v prejšnjih prevodnih izdelkih. Podeljuje se v kategoriji uveljavljeni prevajalec in kategoriji perspektivni prevajalec.

Rezidenčna štipendija je namenjena kot podpora prevajalcem pri udeležbi na mednarodnih prevajalskih kolegijih, seminarjih, simpozijih in študijskih bivanjih, namenjenih temi prevajanja. Zajema kategoriji uveljavljeni in perspektivni prevajalec.

Prevajalska premija pa je namenjena vrhunskim prevodnim dosežkom, ki v procesu nastajanja niso bili subvencionirani z drugimi štipendijami, piše v pravilniku o podeljevanju štipendij 2011.

Zainteresirani morajo prijave poslati na naslov Društvo slovenskih književnih prevajalcev, Tomšičeva 12, 1000 Ljubljana. Razpisna dokumentacija je na voljo na spletni strani DSKP.

Strokovna komisija bo vloge pregledala 26. aprila. Predlagatelje bo o svojem izboru obvestila najkasneje v treh tednih po izteku roka za dopolnitev vlog, ki se zaključi 17. maja, so sporočili iz DSKP.