Svet 28.3.2011 6:00

V Španiji sta vrata odprla dva nova muzeja

Madrid, 28. marca - Kljub ekonomski in gospodarski krizi Španija še vedno investira v umetnost. Po petih letih prenove je namreč v petek v Toledu za javnost vrata odprl prenovljeni muzej El Greca. Ministrstvo za kulturo je za prenovo muzeja namenilo okrog 6,2 milijona evrov. V njem je mogoče videti več kot 100 del El Greca in njegovih učencev.

Tekom prenove so strokovnjaki tudi prišli do ugotovitve, da El Greco (1541-1641) ni, kot je veljalo doslej, živel v stavbi, v kateri ima prostore muzej, temveč 200 metrov vstran na drugi strani ceste. El Greco, rojen na Kreti, je živel tudi v Toledu.

Novo razstavišče pa je dobila tudi Malaga, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V petek je za javnost vrata odprl muzej Carmen Thyssen, v katerem je razstavljenih okrog 230 del španskih mojstrov večinoma iz 19. stoletja iz zasebne zbirke vdove umetnostnega zbiratelja Hansa Heinricha Thyssen-Bornemisze (1921-2002). Razstavišče ima prostore v palači Villon. Mesto je za odkup palače in njeno prenovo namenilo 28,6 milijona evrov. Četrtkovega večernega odprta se je udeležil tudi v Malagi rojeni hollywoodski filmski zvezdnik Antonio Banderas.