Na hitro prelistano 2.4.2011 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 2. aprila - Pri založbi Miš so izdali pesniški prvenec Saše Pavček Obleci me v poljub, pri založbi V.B.Z. delo Michaela Browna Proces prisotnosti. Pri založbi Brat Frančišek je izšlo delo p. Silvina Marijana Krajnca z naslovom Brata p. Angelik in p. Roman Tominec, glasnika pravičnosti in dobrote, pri Mladinski knjigi roman Jelke Ovaske Severnica nad Olimpom.

Ljubljana. Pri založbi Miš so izdali pesniški prvenec Saše Pavček Obleci me v poljub. Foto: STA

Ljubljana.
Pri založbi Miš so izdali pesniški prvenec Saše Pavček Obleci me v poljub.
Foto: STA

Ljubljana. Pri Mladinski knjigi so izdali roman Jelke Ovaske Severnica nad Olimpom. Foto: STA

Ljubljana.
Pri Mladinski knjigi so izdali roman Jelke Ovaske Severnica nad Olimpom.
Foto: STA

Ljubljana. Pri založbi Brat Frančišek je izšlo delo p. Silvina Marijana Krajnca z naslovom Brata p. Angelik in p. Roman Tominec, glasnika pravičnosti in dobrote. Foto: STA

Ljubljana.
Pri založbi Brat Frančišek je izšlo delo p. Silvina Marijana Krajnca z naslovom Brata p. Angelik in p. Roman Tominec, glasnika pravičnosti in dobrote.
Foto: STA

Ljubljana. Pri založbi V.B.Z. so izdali delo Michaela Browna Proces prisotnosti. Foto: STA

Ljubljana.
Pri založbi V.B.Z. so izdali delo Michaela Browna Proces prisotnosti.
Foto: STA

OBLECI ME V POLJUB - PESNIŠKI PRVENEC PRIZNANE IGRALKE SAŠE PAVČEK

Lirika Saše Pavček z osupljivo iskrenostjo in s pristnim doživetjem bralca potegne v najobčutljivejši del človeške duše, zavezane ljubezni, so zapisali pri založbi. V verzih, ki so jasni in čutni, se razprostirata moč in nemoč ljubezenskega odnosa. Njena poezija ni hermetična oziroma zavita v težko razpoznavne metafore, pač pa bralca prepriča z naravno in predvsem globoko občutenim doživetjem, s katerim nagovarja ljubljeno osebo. Ljubljeni ji ne predstavlja le vira zemeljske ljubezni, marveč skozi njega išče tudi transcendenco ter svojo pisavo in pesniški glas. Avtoričin moto pesmi je biti v dvoje, kar se izraža v celotni zbirki, ki je polna človeške topline.

Saša Pavček (1960) se je leta 1985 kot diplomirana igralka zaposlila v ljubljanski Drami. Pozneje se je študijsko izpopolnjevala še v Parizu. Leta 2000 so jo imenovali za prvakinjo SNG Drama Ljubljana. Za svoje igralsko delo je prejela več nagrad, med njimi dve Severjevi nagradi, nagrado Prešernovega sklada, naziv Žlahtna komedijantka in Borštnikovo nagrado. Leta 2003 je napisala svoj dramski prvenec Čisti vrelec ljubezni, ki je bil nominiran za Grumovo nagrado. Leta 2005 je izšel tudi njen knjižni prvenec Na odru zvečer.

PROCES PRISOTNOSTI - PRIROČNIK KOT VABILO AVTORJA K POSAMEZNIKOVI PREOBRAZBI

Priročniško napisana knjiga Proces prisotnosti bralca pelje k izkustvu preobrazbe in sfero zavedanja sedanjega trenutka. Smisel procesa prisotnosti ni v tem, da bi posameznik postal nekdo drug, pač pa ga želi spomniti na to, kar je. Knjiga je razdeljena v deset zaporednih delov, od katerih vsak prinaša vaje za sedem dni. Avtor bralcu ponuja vodeno potovanje, ki temelji na vaji zavestnega dihanja. Prek vaj lahko posameznik ozavesti čustvena bremena, ki jih je prejel v prvih sedmih letih življenja. Med procesom se nauči tehnik in dobi orodja zaznave, ki jih potrebuje, da preusmeri pozornost od pasti časovno usmerjenega načina razmišljanja. Tako avtor bralca postopoma popelje v sedanji trenutek.

Michael Brown (1962) je do leta 1989 deloval kot glasbeni novinar. Takrat je zbolel za hudo nevrološko boleznijo, ki je uradna medicina ni mogla pozdraviti. Zato se je sam podal na dolgoletno pot samozdravljenja. Odkril je, da s pomočjo zavednega zveznega dihanja vstopa v stanje biti oz. v t.i. "zavedanje sedanjega trenutka", kar je zmanjšalo njegovo bolečino in ga pripeljalo do ozdravitve. V poznih 90. letih je začel z metodičnim razvijanjem svojega izkustva v praktični postopek, ki je danes mednarodno priznan kot proces prisotnosti.

BRATA P. ANGELIK IN P. ROMAN TOMINEC - MONOGRAFIJA O PODOBI KATOLIŠTVA PRED IN PO DRUGI SVETOVNI VOJNI

Monografija frančiškana p. Silvina Marijana Krajnca je razprava o podobi katolištva med letoma 1920 in 1965. V 30. letih minulega stoletja so si nekateri katoličani v Sloveniji prizadevali, da bi Cerkev postala odločilen dejavnik na verskem, političnem, kulturnem in vzgojnem področju. Monografija opisuje tudi povojno delovanje komunistične partije, ki je na Cerkev želela izriniti iz javnega življenja. Frančiškanska patra, sicer brata, Angelik in Roman Tominec sta s svojim delom skušala sooblikovati podobo katolištva predvsem s poudarjanjem evangeljskih vrednot: pravičnosti, dobrote in solidarnosti. Tako si je Angelik prizadeval za socialno pravičnost do delavstva, Roman pa se je posvečal predvsem vzgoji mladine in skrbel za duhovno pomoč zapornikov. Med vojno sta oba zagovarjala nevmešavanje Cerkve v politične zadeve in bila proti kakršni koli obliki sodelovanja z okupatorji.

SEVERNICA NAD OLIMPOM - ROMANESKNI LJUBEZENSKI PRVENEC OVASKE

Severnica nad Olimpom je roman o ljubezni, o erotičnih prepričanjih in prepričevanjih v zrelih letih. V knjigi je popisana ljubezenska zgodba moškega in ženske, ki po upokojitvi ne obtičita vsak na svojem zapečku, ampak se podata na razburljivo potovanje in raziskovanje drug drugega. Protagonista romana sta 62-letna Finka, ločenka, razumna in tankočutna profesorica ter pet let starejši ovdoveli podjetnik iz Grčije, temperamenten, a impotenten nekdanji ženskar. Po nekajmesečnem dopisovanju po internetu se sestaneta v Provansi in odločita za skupno potepanje po južni Evropi.

Jelka Ovaska (1947) je v slovenskem prostoru poznana predvsem kot prevajalka sodobne finske proze, predvsem zgodb Arta Paasilinne. Za prepesnitev finskega narodnega epa Kalevala je skupaj z Bogdanom Novakom dobila Sovretovo nagrado. Med letoma 1971 in 1977 je živela na Finskem, kjer je diplomirala iz računalništva. Od leta 1991 je bila zaposlena pri založbi Mladinska knjiga, tri leta je bila direktorica Cankarjeve založbe. Pričujoče delo je njen romaneskni prvenec.