Svet 29.3.2011 5:30

Dunajski Muzej Westlicht pridobil 4400 polaroidnih fotografij

Dunaj, 29. marca - Muzej Westlicht na Dunaju je pridobil zbirko 4400 polaroidnih fotografij, ki so jih posneli različni umetniki, med njimi Anselm Adams in Andy Warhol, so v nedeljo sporočili iz muzeja. Po besedah direktorja muzeja Petra Coelna so fotografije pridobili od upraviteljev likvidacije korporacije Polaroid.

Zbirko, ki jo bodo na Dunaju na ogled postavili junija, so, dokler ni bila skupaj z drugim premoženjem družbe zasežena v postopku likvidacije, hranili v arhivu muzeja v Lozani v Švici. "V zadnji minuti sem uspel rešiti zbirko, preden bi jo uspeli razbiti s prodajo na dražbi," je Coeln povedal za francosko tiskovno agencijo AFP. Ameriška zbirka korporacije Polaroid je bila lani prodana na dražbi avkcijske hiše Sotheby's.

Korporacijo Polaroid je v 40. letih minulega stoletja ustanovil ameriški znanstvenik in izumitelj Edwin Herbert Land (1909-1991).

Polaroid je v več kot šestih desetletjih po vsem svetu prodal 300 milijonov kamer. Zadnji delujoči obrat se nahaja v nizozemskem mestu Enschede. V njem še vedno izdelujejo polaroidni papir.

Razstava z naslovom Polaroid (Im)possible - The Wastlicht Collection bo na Dunaju na ogled od 17. junija do 21. avgusta.