Slovenija 29.3.2011 9:57

Zavodu Maribor 2012 - EPK se obeta revizija

Maribor, 29. marca - V javnosti so vse glasnejši očitki o nepravilnem poslovanju javnega zavoda Maribor 2012 - EPK, za katerega je odgovorna poslovna direktorica Helena Hvalec. Ta naj bi v izogib javnemu naročanju razdrobila poslovna naročila za zunanje svetovanje in marketinške storitve, večina teh je povezana s podjetji Dejana Vlaisavljevića. Napovedana je revizija.

Hvalčeva je v sporočilu za javnost pisanje medijev označila kot nenatančno in nepreverjeno. Kot je zatrdila, so vse pogodbe, sklenjene z zunanjimi sodelavci s področja marketinga, po predhodnih zagotovilih pravnih strokovnjakov s področja javnega naročanja v skladu z zakonom o javnem naročanju. Zavod je po njenih besedah ta trenutek tudi v postopku pridobivanja ekspertnega mnenja, ki ga bodo nato posredovali javnosti.

"Dejstvo je, da postopka izvedbe javnega naročila za izbiro dolgoročnega izvajalca storitev na področju tržnega komuniciranja ni bilo mogoče začeti brez potrjenega finančnega načrta za delovanje zavoda v letu 2011. Ta je bil sprejet šele na zadnji seji sveta zavoda 24. marca," je pojasnila poslovna direktorica zavoda.

Ob tem je dodala, da je bilo zaradi sistemskih kadrovskih omejitev znotraj zavoda za potrebe nemotenega izvajanja dela na področju marketinga in priprave celovitega marketinškega načrta, ki je bil eden od pogojev za sprejetje finančnega načrta za delovanje zavoda za leto 2011, potrebno skleniti pogodbe z zunanjimi sodelavci.

"Tako je bilo sklenjenih pet pogodb z izvajalci aktivnosti za javnosti specifična ekspertna področja. Zunanji sodelavci so sestavni del ekipe marketinga in skupaj z zaposlenimi izvajajo redne aktivnosti na svojem delovnem področju, kar je jasno razvidno iz delovnih poročil," je pojasnila Hvalčeva. V javnosti omenjana agencija Zadrga je, kot je še zapisala, kot ugoden ponudnik v zakonskih okvirih izvajala storitve oglaševalskih aktivnosti in ne ekspertnih storitev trženjskega svetovanja.

Hvalčeva je še dodala, da je javni zavod zaradi porabe več kot dveh milijonov proračunskih sredstev in zaradi svojega statusa zakonsko podvržen izvedbi redne revizije poslovanja za leto 2010, zato je izredna revizija po njenem brezpredmetna.

Njenega mnenja v celoti ne deli v.d. generalne direktorice zavoda Suzana Žilič Fišer, ki sicer ravnanja Hvalčeve ne želi komentirati, saj sama v času podpisovanja domnevno spornih pogodb še ni bila na tem položaju in tudi ni pristojna za poslovni del delovanja zavoda. Kljub temu je za današnji dnevnik Večer napovedala revizijo poslovanja, v primeru ugotovitve nepravilnosti v preteklem poslovanju pa tudi razmislek o tem, kako bo sama pri tem projektu sploh sodelovala.