Svet 29.3.2011 14:36

Ilustrator Shaun Tan dobitnik nagrade Astrid Lindgren

Stockholm, 29. marca - Avstralski ilustrator Shaun Tan je dobitnik letošnje nagrade Astrid Lindgren, poimenovane po eni najslavnejših otroških avtoric. Žirija je Tana opisala kot mojstrskega vizualnega pripovedovalca in pokazatelja novih možnosti v slikanicah.

Tan v svojih knjigah ustvari poseben svet, v katerem je vse možno, a nič očitno, je zapisala žirija. S svojimi ilustracijami pa Tan ne doseže le otrok, temveč mu uspe nagovoriti vse generacije, je utemeljitev žirije povzela avstrijska tiskovna agencija APA.

Tan je ustvaril in ilustriral več kot 20 knjig, letos pa je osvojil tudi oskarja za najboljši kratki animirani film za "The Lost Thing" (Izgubljena stvar).

Za to prestižno nagrado za otroško literaturo, ki se ponaša z najvišjim nagradnim skladom na svetu - zmagovalec namreč dobi približno 557.000 evrov - se je letos potegovalo 175 ilustratorjev, med njimi je bila tudi slovenska predstavnica Lila Prap.

Nagrado Astrid Lindgren je po pisateljičini smrti leta 2002 ustanovila švedska vlada. Namenjena jo avtorjem in ilustratorjem otroških knjig ter organizacijam, ki spodbujajo branje med mladimi.

Nagrade Astrid Lindgren podeljujejo v njenem rojstnem kraju Vimmerbyju na jugu Švedske, kjer je pisateljica tudi pokopana. Lansko leto je nagrado osvojila belgijska pisateljica in ilustratorka Kitty Crowther.