Slovenija 29.3.2011 21:17

Večer: Zaupanja ni več (30. 3.)

Maribor, 29. marca - Nad zavodom Evropska prestolnica kulture Maribor 2012, nad dosedanjim poslovanjem, so se zgrnile sence dvoma. Ne glede na dokazovanja, da je vse v redu in po zakonu, da so krivi drugi - mariborska občina denimo -, je jasno, da kulturniki pod takimi pogoji ne bodo delali, piše Petra Zemljič.

Zdi se, da je le vprašanje časa, kdo bo iz Vetrinjskega dvora prej odšel - ali programska ekipa z Mitjem Čandrom na čelu, ki nima denarja za vsakodnevno delo, ali poslovna direktorica Helena Hvalec, ki pravi, da je opozarjala na nelikvidnost zavoda, medtem pa podpisala vsaj eno pogodbo v sumljivih okoliščinah. O teh bi moral govoriti svet zavoda kot vrhovni organ EPK že zaradi enega dejstva - v igri ni samo veliko denarja, bolj bistveno je, da gre za javni denar. A na presenečenje mnogih se to ni zgodilo.

Bolj pa tačas nadzorni organ skrbi, kdo so tisti, ki delajo program, predvsem pa, da jih je preveč, kajti za vse ni in ne bo denarja, pa čeprav so začeli z delom pred nekaj meseci. Je bolj koristna programska ekipa, ki napoveduje ambiciozen program, za to pa zahteva plačilo, ali politična sla, ki se pooseblja v organih in na položajih?

Zaupanja med ekipami ni več, to je jasno. Svet zavoda iz muhe ni hotel delati slona, je pa vse verjetnejša bodoča generalna direktorica Suzana Žilič Fišer jasno povedala, da bo pregledala stvari za nazaj in delovala zakonito, moralno. Je v njenem odgovoru že mogoče iskati plat resnice in pot rešitve? Odločilne bodo seveda njene nadaljnje poteze, ne samo besede. A ni dovolj povedno tudi to, da je včeraj kulturna ministrica sklicala urgentni sestanek nekaterih akterjev EPK, sprašuje komentatorka v Večeru.