Slovenija 30.3.2011 13:10

Iranski film Prodali so me za 50 ovac zmagovalec Festivala dokumentarnega filma

Ljubljana, 30. marca - Ob koncu 13. festivala dokumentarnega filma so v Cankarjevem domu razglasili najboljši film na temo človekovih pravic. Nagrado Amnesty International Slovenije so podelili filmu Prodali so me za 50 ovac iranskega režiserja Nime Sarvestanija. Festival, ki je potekal med 23. in 30. marcem, je sklenil film Še vedno sem tu Caseya Afflecka.

Razglasitev zmagovalnega filma, ki ga je izbrala mednarodna žirija Amnesty International Slovenije v sestavi Grit Lemke, Lučka Počkaj in Špela Repič, je potekala v Kosovelovi dvorani, kjer je nagrado za film švedske produkcije Prodali so za 50 ovac (2010) prevzel častni konzul Kraljevine Švedske Slobodan Sibinčič.

Film govori o kršitvah človekovih pravic, a hkrati opozarja na kompleksnost problematike. Ne da bi jo poenostavljal, s tem, da bi kogar koli obsojal ali krivil. Ni samo bel ali črn, ne prikazuje kršiteljev ali žrtev, samo ljudi, ujete v strahoten precep. Kljub temu vsebuje trenutke upanja in radosti. Prodali so me za 50 ovac ima vse lastnosti dobrega filma: prepričljivo zgodbo, inteligentno dramaturgijo in dobro izbrane like, s katerimi se lahko vsak poistoveti, je zapisala žirija.

Zmagovalni film festivala spremlja deklico Sabare, ki so jo desetletno prodali v suženjstvo 55-letnemu moškemu iz talibanskega plemena.

V tekmovalnem programu so bili predvajani še štirje filmi: Izolirani režiserjev Deana Hamerja in Joeja Wilsona, Kongo v štirih dejanjih režiserjev Dieuda Hamadija, Kiripa Katemboja Sika in Divite Wa Lusale, Na spolnem bazarju režiserke Sudabeh Mortezaijeve in Nostalgija po svetlobi režiserja Patricia Guzmana.

Neuraden podatek o številu obiskovalcev festivala v Kosovelovi dvorani in Kinodvoru do danes je 3100, so sporočili iz Cankarjevega doma.

Najbolj obiskani dokumentarci so bili Komunistični film srbske režiserke Mile Turajlič, Affleckov Še vedno sem tu in V letu hiphopa režiserja Borisa Petkoviča, je za STA povedala festivalska predstavnica za stike z javnostjo Nataša Žmavčič. Na festivalu so v štirih programskih sklopih zavrteli 22 dokumentarcev.