Svet 1.4.2011 5:30

V Zagrebu aprila sedmi Anarhistični knjižni sejem

Zagreb, 1. aprila - V Zagrebu bo med 1. in 3. aprilom potekal sedmi Anarhistični knjižni sejem, na katerem se bodo predstavili založniki anarhistične in sorodne literature ter različne skupine, ki nasprotujejo vsem oblikam avtoritete, dominacije in diskriminacije. Sejem je tudi priložnost za razprave, med drugim o demokraciji, spolnem nasilju in pravicah živali.

Anarhistična založniška hiša DAF iz Zagreba bo predstavila svojo novo zbirko Pet belih stopnic, v kateri je izšlo prvih pet naslovov. Med njimi so dela Georga Büchnerja, Paula Goodmana, Voltairinea de Cleyrea in Henrya Davida Thoreaua.

Med gosti festivala bo ameriški anarhist in avtor knjige "Anarchy Works" Peter Gelderloos, ki bo spregovoril o sodobnih anarhističnih praksah ter o demokraciji kot obliki totalitarizma, je za STA povedal eden izmed organizatorjev sejma Marko Strpić, sicer ustanovitelj anarhistične založbe in knjigarne "Što čitaš?". Dodal je, da se bo s svojimi založniškimi podvigi predstavila tudi beograjska založba Anarhija/Blok 45, ki vztraja na brezplačnih knjigah.

Letošnji spremljevalni program vključuje veliko različnih tem. Med drugim so predvidene razprave o spolnem nasilju, skvotih in pravicah živali. Udeležbo so potrdili založniki in skupine ter posamezniki in posameznice iz Velike Britanije, Nemčije, Italije, Avstrije, s Češke in iz Avstralije, pa tudi iz Slovenije ter držav jugovzhodne Evrope.

Letošnji sejem bo potekal v zagrebški galeriji Nova v središču mesta, medtem ko bodo založniki svoje knjige v soboto predstavili na stojnicah v parku Zrinjevac.