Slovenija 31.3.2011 4:00

Na kranjskem sodišču danes o razveljavitvi pogodbe o Blejskem otoku

Kranj/Bled, 31. marca - Kranjsko okrožno sodišče bo danes obravnavalo tožbo za ugotovitev ničnosti pogodbe, ki sta jo država in blejska župnija podpisali leta 2008 ter z njo Blejski otok za 45 let dali v brezplačen najem Cerkvi. Predhodni poskus rešitve spora med ministrstvom za kulturo in ljubljansko nadškofijo glede denacionalizacije Blejskega otoka ni uspel.

Ljubljana. Sodnica Janja Roblek. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Sodnica Janja Roblek.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Denacionalizacijski postopek za vrnitev Blejskega otoka in objektov na njem v last župniji Bled teče že vse od leta 1992. V tem času so pristojne institucije župniji vrnile v last in posest cerkev na otoku, medtem ko so vrnitev preostalih objektov in samega otoka v naravi zavrnile. Kot zadnja instanca je pritožbo na sodbo vrhovnega sodišča leta 2007 zavrnilo tudi ustavno sodišče.

Sledila je pritožba blejske župnije na evropsko sodišče za človekove pravice, vendar je bila tožba umaknjena, ko sta vlada in župnija oziroma ljubljanska nadškofija oktobra 2008 sklenili sporazum, po katerem se je Cerkev odpovedala denacionalizacijski zahtevi za vrnitev otoka v naravi, v zameno pa je dobila v last še preostale tri objekte na otoku in za 45 let v brezplačen najem celotni otok.

Sporazum je bivši minister za kulturo Vasko Simoniti sklenil tik pred iztekom mandata tedanje vlade in je do razkritja v medijih ostal tajen. Sedanja ministrica za kulturo Majda Širca je prepričana, da je sporazum ničen in prek državnega pravobranilstva zahteva njegovo razveljavitev.

Ministrstvo je leta 2009 vložilo tožbo za razveljavitev sporazuma, ki so jo predstavniki države in Cerkve sprva poskušali rešiti z mediacijo, vendar je ta poskus junija lani propadel. Zato se bo na kranjskem okrožnem sodišču danes pričel sodni postopek. Vodila ga bo sodnica Janja Roblek.