Svet 31.3.2011 8:00

Amazon ponuja oblak za glasbo

Washington, 31. marca - Ameriški spletni trgovski velikan Amazon je predstavil storitev, ki uporabnikom omogoča, da shranijo svoje glasbene datoteke v računalniški oblak ter nato do njih dostopajo in jih predvajajo na kateremkoli računalniku ali prenosni napravi z operacijskim sistemom Android.

Uporabniki bodo z omenjeno storitvijo lahko nalagali pesmi in fotografije v digitalni obliki, pa tudi video posnetke in dokumente na Amazonove strežnike ter nato do njih dostopali prek spletnih brskalnikov na svojih računalnikih ali pa tudi prek pametnih mobilnikov in tabličnih računalnikov z nameščenim Googlovim operacijskim sistemom Android.

Uporabnik bo tako denimo lahko kupil določeno skladbo v digitalni obliki v Amazonovi spletni trgovini Amazon MP3, jo nato shranil v Amazonovi spletni glasbeni omarici in potem do nje dostopal tako z domačega in službenega računalnika kot pametnega telefona ali tabličnega računalnika.

Glasba, ki jo bodo kupili v Amazonovi spletni trgovini ali Applovi trgovini Itunes ali jo imajo v svoji osebni zbirki, in jo bodo shranili v digitalno glasbeno omarico, bo dostopna z računalnikov z nameščenimi spletnimi brskalniki Internet Explorer, Firefox, Safari ali Chrome, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V okviru storitve, ki se imenuje Cloud Drive, bo imetnikom Amazonovega uporabniškega računa brezplačno na voljo pet gigabajtov prostora, ob nakupu MP3-albuma pa bodo prostor v svoji spletni glasbeni omarici lahko brezplačno povečali na 20 gigabajtov. Toliko prostora lahko tudi kupijo za 20 dolarjev na leto.

Po nekaterih informacijah podobne rešitve za shranjevanje in dostop digitalne glasbe po konceptu računalništva v oblaku razvijata tudi ameriški računalniški proizvajalec Apple in ameriški spletni velikan Google, vendar pa konkretnejših napovedi uradno še nista podala.

Vendar pa nekateri analitiki opozarjajo, da bo moral Amazon še pridobiti ustrezne licence za vsebine vsaj nekaterih največjih glasbenih založb in filmskih studiov.