SPK 2010 31.3.2011 16:34

Francis Galloway: Založništvo v JAR za večjo raznolikost potrebuje državno podporo

Ljubljana, 31. marca - Predavateljica in koordinatorka programa založniških študij na Univerzi v Pretoriji v JAR Francis Galloway je v predavanju v programskem sklopu založništva na Svetovnem vrhu knjige očrtala založniški trg v JAR. Založništvo je posel belopoltega srednjega razreda, le devet odstotkov založb je v lasti temnopoltih prebivalcev JAR, je poudarila.

V JAR, iz katere prihajata Nobelova nagrajenca za literaturo J. M. Coetzee in Nadine Gordimer, je 11 uradnih jezikov. Gallowayjeva je poudarila, da se raznolikost v JAR ne razume več v okvirih morale, temveč velja, da je raznolikost dobra za podjetništvo. JAR, država s približno 50 milijoni prebivalcev, ima založniški trg, ki ga sestavljajo predvsem učbeniki za opismenjevanje v vseh 11 jezikih in akademske knjige. V JAR izdajo približno 20 odstotkov leposlovja. Letno izide približno 15.000 naslovov, tolikšno je tudi število avtorjev.

Založništvo je predvsem domena belopoltega srednjega razreda, je poudarila predavateljica. Omejitve trga so manj razvite bralne navade in omejeno učenje v digitalnem okolju. Zato so bolj kot e-knjige v JAR aktualne male lokalne knjigarne, ki skrbijo za dostopnost literature. Nadaljnje omejitve razmaha založniške branže se kažejo v množici jezikov, davku na knjigo in v splošnem ekonomskem stanju države.

Ob številnih jezikih je pomembno prevajanje. Mednarodne uspešnice pogosto niso prevedene v afriške jezike, ker jih zainteresirani prebivalci berejo v angleščini. Nekateri celo nasprotujejo prevajanju otoške in vzgojne literature v afriške jezike, ker naj bi bili prevodi potvorjeni in naj bi slabo vplivali na otrokov razvoj, je povedala Gallowayjeva.

Poudarila je nujnost državnih podpor za vzdrževanje in spodbujanje kulturne raznolikosti JAR. V založništvu bi morali podpreti večji delež temnopoltih ljudi, izdajanje večjega števila knjig v lokalnih jezikih in več lokalnih knjigarn. Državne podpore so nujne, da bi knjige dosegle več prebivalcev, je zaključila.