Slovenija 3.4.2011 8:00

Gorenjski muzej še nekaj časa brez direktorja

Kranj, 3. aprila - Gorenjski muzej po odhodu Barbare Ravnik Toman vodi vršilka dolžnosti direktorice Marija Ogrin, kandidati na ponovljenem razpisu pa so razdelili svet zavoda in strokovni svet. Vsak namreč podpira svojega kandidata, zato bodo mestni svetniki o novem direktorju muzeja odločali predvidoma šele na naslednji seji.

Ljubljana, ministrstvo za kulturo. Nekdanja direktorica Gorenjskega muzeja Barbara Ravnik Toman. Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, ministrstvo za kulturo.
Nekdanja direktorica Gorenjskega muzeja Barbara Ravnik Toman.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Dosedanja direktorica Gorenjskega muzeja Barbara Ravnik Toman je lani prevzela mesto direktorice Narodnega muzeja Slovenije. Prvi razpis za novega direktorja kranjskega zavoda ni prinesel zamenjave, zato so na mestni občini razpis ponovili, do imenovanja novega direktorja pa je takratni župan Damijan Perne za vršilko dolžnosti predlagal Marijo Ogrin.

Na ponovljeni razpis za direktorja se je javilo pet kandidatov. Pogoje so izpolnjevali štirje: vršilka dolžnosti direktorice Ogrinova, vodja galerije Prešernovih nagrajencev Marko Arnež ter muzejska svetovalca Marjana Žibert in Damir Globočnik. Predstavili so se razpisni komisiji, strokovnemu svetu in svetu zavoda, vendar pa mestni svetniki na marčevski seji o imenovanju še niso mogli odločati.

Svet zavoda in strokovni svet sta namreč po pojasnilih župana Mohorja Bogataja podala različna predloga, zato zdaj potekajo usklajevanja. Župan si ne želi politične odločitve, ampak strokovne, zato "bo imenovanje vzelo nekaj več časa, da najdejo pravega direktorja Gorenjskega muzeja, ki ga čaka zahtevna selitev v prenovljeni Khislstein".

Gradnja kompleksa Khislstein, kjer bo novi dom muzeja in njegove stalne zbirke, je namreč zaradi stečaja izvajalca del zastala tik pred zaključkom. Načrtovano odprtje kompleksa in selitev muzeja v nove prostore sta bila prestavljena za dobro leto, vendar na občini pričakujejo, da bo projekt moč zaključiti še letos.