Slovenija 1.4.2011 10:24

V MAO simpozij o raziskovanju manevrskega prostora sodobne arhitekturne prakse

Ljubljana, 1. aprila - V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) se je dopoldne začel mednarodni arhitekturni simpozij na temo Ne več Ne manj - raziskovanje manevrskega prostora sodobne arhitekturne prakse. Njegov namen je med drugim ponovno določiti razpon delovanja, ki arhitekturi dejansko pripada.

Kot so ob simpoziju zapisali v muzeju, se arhitektura danes glede na svojo dejansko moč srečuje s premajhnimi izzivi, hkrati je preobremenjena. Biomorfna paradigma je potencial arhitekture zožila na čisto geometrijo, oblikotvornost in proizvodnjo ter jo oropala vsakršnega političnega pomena. Po drugi strani se programsko pojmovanje prakse omejuje na prevladujoči politični pomen in zanemarja dejstvo, da mora stavba vsebino navsezadnje utelešati s svojo tektonsko in formalno opredeljenostjo.

Udeleženci bodo med drugim spregovorili še o tem, katere temeljne dobrine lahko in mora arhitektura zajeti, da bi kar najbolje prispevala k oblikovanju našega sveta, in katerim vidikom svojega domnevnega bistva se lahko arhitektura odpove, katere pa mora za vsako ceno braniti.

Na simpoziju bodo sodelovali Mark Lee (Johnstonmarklee, Los Angeles), Simon Hartmann (HHF Basel), Jacob van Rijs (MVRDV, Rotterdam), Jörg Leeser (BeL, Köln) ter Philip Ursprung, predstojnik oddelka za zgodovino in teorijo arhitekture na ETH v Zürichu. Simpozij sta pripravila Ilka in Andreas Ruby , ki ga bosta tudi vodila.

Mark Lee je predstojnik podjetja Johnston Marklee & Associates s sedežem v Los Angelesu, ki se od ustanovitve leta 1998 lahko pohvali s široko paleto naročil za poslovne in stanovanjske zgradbe v Kaliforniji, Teksasu, Michiganu, Illinoisu in New Mexicu, pa tudi na Kitajskem, Portugalskem, v Argentini in Italiji.

Simon Hartmann je arhitekt in ustanovni direktor studia HHF Architects iz Basla v Švici. Studio je zaslovel s serijo odmevnih arhitekturnih projektov v Švici, Nemčiji, na Kitajskem, v Mehiki in ZDA. Poleg tega je Hartmann profesor arhitekture na HTA School of Architecture v Fribourgu v Švici.

Jacob van Rijs je eden ustanovnih direktorjev arhitekturnega biroja MVRDV, ki deluje po vsem svetu. Trenutno dela na širokem razponu projektov: načrt Olympiakwartier v kraju Almere na Nizozemskem, Eco-City v Logronu v Španiji ter več obsežnih stanovanjskih projektov v Indiji in Južni Koreji. Jacob van Rijs redno predava in uči na šolah in ustanovah po vsem svetu.

Jörg Leeser je profesor arhitekture v studiu za oblikovanje urbanističnega konteksta na Šoli za arhitekturo Petra Behrensa v Düsseldorfu. Arhitekturo je študiral na Univerzi RWTH v Aachnu in na Barlettovi šoli za arhitekturo v Londonu (1986-1997).

Philip Ursprung je študiral umetnostno zgodovino, zgodovino in nemško književnost v Ženevi, na Dunaju in v Berlinu ter doktoriral na Freie Universität Berlin. Od letos je profesor umetnostne zgodovine in arhitekture na ETH Zürich. Ena njegovih najnovejših knjig je "Kunst der Gegenwart: 1960 bis heute" (Umetnost sedanjosti: od leta 1960 do danes, 2010).

Arhitektka Ilka Ruby in arhitekturni zgodovinar Andreas Ruby sta ustanovitelja urada za arhitekturno komunikacijo "textbild", ki deluje na področju založništva, kuriranja, poučevanja in svetovanja.