Slovenija 1.4.2011 13:06

Razpis za direktorja Slovenske filmskega centra bo ponovljen

Ljubljana, 1. aprila - Na razpis za direktorja Slovenskega filmskega centra se je prijavil le en kandidat - Igor Kadunc. Svet filmskega centra je sklenil, da Kadunc za to funkcijo ni primeren in da bodo razpis ponovili, poroča današnji Dnevnik. Sedanji v.d. direktorja Samo Rugelj bo o tem, ali se bo prijavil na ponovljeni razpis, kot je povedal za STA, še razmislil.

Portorož. V.d. direktor Slovenskega filmskega centra, javne agencije RS Samo Rugelj. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Portorož.
V.d. direktor Slovenskega filmskega centra, javne agencije RS Samo Rugelj.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Rugelj se na razpis za direktorja Slovenskega filmskega centra ni prijavil, ker meni, da funkcija direktorja filmskega centra na dolgi rok ni zlahka združljiva z njegovo osnovno dejavnostjo, ki pa je precej intenzivna.

Čeprav je Slovenski filmski center nova institucija, pa gre še vedno za javni sektor, ki ne omogoča hitrih kadrovskih sprememb, zato je bila funkcija direktorja zanj nekoliko manj zanimiva. Kot je Rugelj še povedal za STA, ga je sicer presenetilo, da se je na razpis za mesto direktorja filmskega centra prijavil le en kandidat. Sam je pričakoval med pet in deset prijav.

Vlogo Kadunca, ki je bil zadnji direktor Filmskega sklada RS, ki ga je nasledil Slovenski filmski center, je obravnaval svet filmskega centra. Ta je s kandidatom tudi že opravil pogovor. Na podlagi tega je svet filmskega centra po poročanju Dnevnika ugotovil dvoje.

Ugotovil je, da kandidat sicer izpolnjuje vse formalne pogoje in izkazuje tudi zadovoljivo poznavanje področja dela, da pa njegov predlog programa dela in razvoja Slovenskega filmskega centra ne odgovarja v celoti na izzive vodenja filmskega centra. Hkrati naj bi imel Kadunc pomanjkljivo zastavljene strateške cilje in rešitve, zlasti glede sodelovanja s TV Slovenija, spodbujanja razvoja filmske in avdiovizualne kulture ter razvoja tehnologije in infrastrukture na filmskem in AV področju, pa tudi glede skrbi za sodelovanje z evropskimi in drugimi mednarodnimi institucijami s področja filmske in AV dejavnosti.

Zakon o Slovenskem filmskem centru določa, da mora biti njegov direktor imenovan 60 dni po konstituiranju sveta Slovenskega filmskega centra, ta rok pa se izteče prihodnji teden.

Vlada je Ruglja na mesto v.d. direktorja Slovenskega filmskega centra imenovala 30. decembra lani. Njegov mandat traja do imenovanja novega direktorja, vendar največ šest mesecev od dneva vpisa Slovenskega filmskega centra v sodni register. V sodni register je bil Slovenski filmski center vpisan 20. januarja.