Slovenija 2.4.2011 4:00

Današnji dan posvečen knjigam za otroke

Ljubljana, 2. aprila - Današnji dan je Mednarodna zveza za mladinsko književnost IBBY razglasila za mednarodni dan knjig za otroke. Slovenska sekcija IBBY bo s soorganizatorji osrednjo slovesnost pripravila v ponedeljek, 4. aprila, ob 11. uri v Knjižnici Otona Župančiča. Praznik knjige za otroke bodo dva dni pozneje obeležili še v Društvu slovenskih pisateljev (DSP).

Ljubljana, Mestni trg. Knjige. Foto: Tina Kosec/STA Arhiv STA

Ljubljana, Mestni trg.
Knjige.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Pokroviteljica letošnjega obeleževanja mednarodnega dneva knjig za otroke je estonska sekcija IBBY, zato je pisanje poslanice pripadlo estonski pisateljici Aino Pervik. Med drugim je zapisala, da pisatelj, ki živi v današnjem času in se s svojimi zgodbami vrača daleč v preteklost, ne more poznati vonjev in okusov ter strahov in radosti tistega časa, medtem ko se "knjiga spominja časa, v katerem je bila napisana".

Slovenska sekcija IBBY je 2. april obeležila z izdajo zgoščenke s plakati in poslanicami iz let 1994-2011. Letošnji plakat je delo estonskega slikarja in grafika Jürija Mildeberga.

Na prireditvi, ki jo pripravlja slovenska sekcija IBBY s Centrom za mladinsko književnost in knjižničarstvo Mestne knjižnice Ljubljana, se bodo spomnili 100. obletnice rojstva Kristine Brenkove ter podelili priznanja "moja naj knjiga". Nagrada po izboru mladih bralcev je pripadla zbirki Pozor, pravljice! Primoža Suhodolčana z ilustracijami Uroša Hrovata. Zbirka izhaja pri založbi Karantanija.

Za najljubšo prevedeno knjigo pa so mladi bralci izbrali zbirko Lov na pošasti Adama Bladea z ilustracijami Stevena Simsa. Zbirka, ki jo prevaja Ljubica Karim Rodošek, izhaja pri založbi Alica.

V sredo, 6. aprila, ob 19. so na prireditev v DSP povabljeni literati, ki so bili v minulem letu nagrajeni za ustvarjanje na področju mladinske književnosti.

Mednarodna zveza za mladinsko književnost IBBY je bila ustanovljena leta 1953 v Zürichu na pobudo pisateljice in novinarke Jelle Lepman. Mednarodni dan knjig za otroke se v sklopu IBBY praznuje od leta 1967.