Slovenija 1.4.2011 11:59

Danes v Ljubljani začetek meseca krajinske arhitekture

Ljubljana, 1. aprila - Mednarodna zveza krajinskih arhitektov (IFLA) je leta 2007 april razglasila za mesec krajinske arhitekture. Društvo krajinskih arhitektov Slovenije ga je letos posvetilo strokovni literaturi s področja krajine, ki jo želijo z vrsto dogodkov približati javnosti. Uvedla ga bo predstavitev knjige Dušana Ogrina Krajinska arhitektura v atriju ZRC.

Kot so zapisali na društvu, strokovna literatura ni namenjena samo strokovnjakom, saj pomaga razumeti dogajanja okrog nas in vedenje o našem življenjskem prostoru, s tem pa spodbuja kritično in samostojno razmišljanje o vprašanjih urejanja prostora in mest. V Sloveniji je nastajala sočasno s krepitvijo krajinsko- arhitekturne stroke in vzpostavljanjem izobraževanja na tem področju.

Knjigo Dušana Ogrina Krajinska arhitektura bodo v atriju ZRC predstavili danes ob 17. uri. O knjigi bosta poleg avtorja in predstojnika oddelka za krajinsko arhitekturo Biotehniške fakultete Davorina Gazvode spregovorila še krajinski planer Janez Marušič in urbanist Vladimir Braco Mušič.

Ker bo dogodek tudi priložnost za pogled na knjižno in publicistično bero s tega področja, bodo na razstavi predstavljena dela, od katerih so marsikatera pomenila oranje ledine in postavljanje standardov za delovanje krajinskih arhitektov.

V aprilu bo sledila še vrsta dogodkov, ki bodo povezovali branje strokovne literature in posamezne urejevalske tematike v mestnem prostoru. Tako bodo 8. aprila pred Moderno galerijo v okviru dogodka Beremo prostor predstavljeni načrti zaznav prostora in karte aktivnosti, ki se v njem dogajajo.

Istega dne dopoldan bodo udeleženci skozi projekt Prostor na otip, ki je nastal na podlagi knjige Čutim, vidim, zmorem... Andreje Krivic, v Tivoliju preizkusili, kaj določene ureditve pomenijo za slepe in slabovidne in kako se jih da izvesti na način, prilagojen doživljanju oviranih oseb.

V Severnem mestnem parku bo 15. aprila predstavljen ozaveščevalni projekt za najmlajše in njihove mentorje Mi urejamo krajino!, 18. aprila pa bo v Hiši arhitekture okrogla miza o problematiki izdajanja strokovne literature s področja urejanja prostora, ki jo bo spremljala razstava strokovne literature s področja krajine.

Skozi izbrane knjige bosta doživljanje in uporaba mestnih javnih prostorov predstavljena 19. aprila v Knjižnici Otona Župančiča. Dogodek bo pospremila razstava fotografij s POTi Luke Vidica v atriju ZRC, ki bo odprta od 25. aprila do 6. maja, so še sporočili z Društva krajinskih arhitektov Slovenije.