Slovenija 4.4.2011 4:00

Projekt Carmine Slovenice za začetek 26. glasbenih dnevov v Piranu

Piran/Ljubljana, 4. aprila - S projektom Carmine Slovenice Prošnja za besede se bodo ob 20. uri v piranski župnijski cerkvi Sv. Jurija začeli 26. slovenski glasbeni dnevi. Pred uradnim odprtjem bo popoldan v pastoralnem kulturnem centru Georgios potekala prodajna razstava Društva slovenskih skladateljev, ki ji bo sledila okrogla miza na temo Ambasadorji slovenske glasbe.

Projekt zbora Carmina Slovenica, ki ga vodi Karmina Šilec, predstavlja svojevrstno arhitekturo glasbe in besede, ki navzven izraža stik zelo različnih estetskih meril, vsebinsko pa izžareva isto sporočilo: osebno duhovno izpoved. V predstavi se prepletajo slovenska zgodnja glasba ter slovenska poezija in glasba 20. stoletja, ki imajo stičišče v duhovnem, ki deluje brezčasno, večno in odprto, so zapisali pri zboru.

Pred koncertom bosta v Piranu bosta potekali že omenjeni prodajna razstava in okrogla miza. V Palaciju na Ljubljanskem gradu pa se bo ob 9.30 začela glasbena delavnica za otroke. V preddverju Palacija bodo ob 13. uri odprli tudi razstavo ob 100. obletnici rojstva mojstra otroških pesmic Janeza Kuharja.

Program 26. slovenskih glasbenih dnevov bo v tednu dni postregel s kar 19 dogodki, med njimi z devetimi koncerti, mednarodnim muzikološkim simpozijem ter razstavami. Počastili bodo tudi 80-letnico skladatelja Iva Petriča ter spomin na 90-letnico skladatelja Primoža Ramovša.

Vsi žarometi letošnjih dnevov so uprti v zaključek 7. aprila, ki ga bo zaznamovala krstna izvedba glasbeno-gledališkega spektakla Vinka Globokarja z naslovom "PRE-in POSTMODEREN ob dimu havanske cigare" v ljubljanskem Kinu Šiška. Pri projektu sodelujejo francoski tolkalist Jean-Pierre Drouet, igralec Boris Ostan in Big Band RTV Slovenija.