Slovenija 1.4.2011 15:31

Kangler predstavil Širci idejo o selitvi umetnostne galerije v Maks

Ljubljana, 1. aprila - Ministrica za kulturo Majda Širca se je danes sestala z mariborskim županom Francom Kanglerjem in generalno direktorico zavoda Maribor 2012-EPK Suzano Žilič Fišer. Mariborska delegacija je ministrico seznanila z idejo, da bi na lokaciji Mariborskega kulturnega središča (Maks) dobila svoje mesto Umetnostna galerija Maribor (UGM).

Ljubljana. Ministrica za kulturo Majda Širca. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ministrica za kulturo Majda Širca.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Bruselj. Mariborski župan Franc Kangler. Foto: Thierry Monasse/STA Arhiv STA

Bruselj.
Mariborski župan Franc Kangler.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

Bruselj. Mariborski župan Franc Kangler. Foto: Thierry Monasse/STA Arhiv STA

Bruselj.
Mariborski župan Franc Kangler.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

Kot so v zvezi s tem poudarili na ministrstvu, so UGM ves čas stali ob strani, projekt nove zgradbe pa je bil potrjen tudi na vladi.

"Za gradnjo so bila namenjena evropska sredstva razpisa za javno kulturno infrastrukturo v lasti občine. Občina se je zavezala, da bo vsa potrebna dokumentacija nared do lanskega decembra, pozneje je bil rok podaljšan do letošnjega 1. maja. Danes, 1. aprila, ni na mizi še ničesar od obljubljene in pričakovane dokumentacije. Na mizi pa je nov predlog občine, ki UGM vidi v zgradbi, ki je namenjen Maksu," pravijo na ministrstvu za kulturo.

Kot so ob tem dodali, to za njih pomeni, da je celoten projekt obrnjen na glavo. "Župan nas je o tem seznanil ustno, v prihodnosti pa naj bi idejo podkrepil s konkretnim projektom, ki je v tem trenutku za nas popolna neznanka," je po sestanku povedala ministrica Širca.

Na ministrstvu sicer dvomijo, da je tako rešitev mogoče realizirati pravočasno, vsaj kar se tiče projekta EPK, prav tako za zdaj še ne vedo, ali je vse skupaj sploh v skladu s predpisi. Do takega projekta se bodo zato na ministrstvu opredelili šele na podlagi dokumentov in stališč občine in UGM.

Sicer pa je Širca na sestanku že uvodoma poudarila, da pričakuje zakonito in transparentno poslovanje v okviru projekta EPK, na mestu poslovnega direktorja zavoda pa nekoga, ki bo nalogi kos.