Slovenija 2.4.2011 5:00

Dubravka Tomšič Srebotnjak začela koncertno turnejo po ZDA

New York/Boston, 2. aprila - Koncertna pianistka Dubravka Tomšič Srebotnjak, ki je nedavno obeležila 65-letnico umetniškega delovanja, se bo te dni mudila na koncertni turneji v ZDA. Turnejo bo začela danes v Huntsvillu v Alabami, pot pa jo bo vodila še v New York, Albany, San Francisco, San Jose, Middlebury, Boston, je za STA sporočila svetovno znana pianistka.

Ljubljana. Pianistka Dubravka Tomšič Srebotnjak. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Pianistka Dubravka Tomšič Srebotnjak.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana. Pianistka Dubravka Tomšič Srebotnjak. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Pianistka Dubravka Tomšič Srebotnjak.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Po nastopih v šestih mestih bo turnejo sklenila 16. aprila v Bostonu. Spored bo obsegal dela, ki jih je v minulem mesecu izvajala tudi v Sloveniji, in sicer dve Beethovnovi sonati in vse štiri Chopinove balade.

Pred recitali je v petek v Huntsvillu imela tudi mojstrski tečaj, po turneji pa se bo znova mudila v New Yorku, kjer bo imela promocijo svojih dveh zgoščenk. Te bo sicer promovirala tudi v ostalih mestih, kjer bo nastopala.

Pianistka, ki ob tem več kot štiri desetletja poučuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani, je tudi sicer izjemno cenjena prav v ZDA, kjer redno nastopa.

Tomšič Srebotnjakova, ki jo, kot je nedavno dejala v pogovoru za STA, klavir oziroma "črni prijatelj" popolnoma izpolnjuje, je začela nastopati že s petimi leti in po nasvetu pianista Claudia Arraua z 12 leti odšla študirat na glasbeno šolo Juilliard v New York. Leta 1955 je bila izbrana za največji glasbeni talent v ZDA, dve leti pozneje se je predstavila na recitalu v znameniti koncertni hiši Carnegie Hall.

Tomšič Srebotnjakova se lahko pohvali s kar 4000 nastopi, tudi na največjih svetovnih odrih.

Pianistka je tudi častna članica Slovenske filharmonije in članica žirij na številnih mednarodnih tekmovanjih, občasno pa vodi mojstrske tečaje v ZDA. Je dobitnica številnih domačih in mednarodnih nagrad in priznanj.