Slovenija 4.4.2011 4:00

Pogovor z Niccolojem Ammanitijem za uvod v festival Fabula 2011

Ljubljana, 4. aprila - Festival Literature sveta - Fabula 2011 bo drevi v Klubu Cankarjevega doma (CD) uvedel pogovor z italijanskim pisateljem Niccolojem Ammanitijem. Avtor mlajše generacije je zaslovel s knjigo Ni me strah, po kateri je film posnel priznani režiser Gabriele Salvatores. V sklopu Fabule je izšla še njegova prodajna uspešnica Jaz in ti.

Prevodi Ammanitijevih del so izšli v 44 državah. Pisatelj je za roman Ni me strah prejel italijansko literarno nagrado Viareggio-Repaci, za roman Kakor Bog ukazuje pa ugledno nagrado strega. Tudi ta roman je na velika platna prenesel Salvatores.

Filmska priredba pod režijsko taktirko Bernarda Bertoluccija se obeta tudi Ammanitijevi prodajni uspešnici Jaz in ti, ki je v zbirki Žepna Beletrina izšla pri Študentski založbi. Roman pripoveduje o stiski 14-letnega Lorenza, ki si zato, ker mu ne uspeva biti tak kot njegovi vrstniki, izmišlja načine, kako zamotiti starša, da ju ne bi skrbelo zanj, so sporočili organizatorji festivala.

Sedma Fabula bo do 22. aprila potekala na številnih lokacijah po Ljubljani in drugod po Sloveniji. Poleg Ammanitija so gostje letošnjega festivala, ki se bodo predstavili na literarnih večerih v CD, še Drago Jančar, avstrijski pisatelj Christoph Ransmayr, nizozemska avtorica Margriet De Moor, švedski pisatelj Per Olov Enquist in argentinski avtor Cesar Aira.

Eden od vrhuncev Fabule bo že tradicionalno razglasitev dobitnika Dnevnikove fabule, ki bo letos 14. aprila. V strokovnem fokusu festivala bo islam. Med pomembnejšimi dogodki je še mednarodni simpozij o Edvardu Kocbeku ter sklop Vstopimo v svet, v katerem bodo dežele, iz katerih prihajajo gostje letošnjega festivala, predstavili z literaturo, glasbo in kulinariko ter delavnicami za najmlajše.

Festival Fabula je uvedel in bo tudi sklenil obdobje, ko se Ljubljana ponaša z Unescovim naslovom Svetovna prestolnica knjige.