Svet 2.4.2011 5:30

V italijanski prestolnici poklon cesarskemu Rimu

Rim, 2. aprila - Rimski Musei Capitolini ponujajo razstavo, ki je združila 150 umetnin iz obdobja rimske antike. Eksponate so za to priložnost posodili nekateri največji evropski muzeji. Razstava z naslovom Portreti: Številni obrazi moči se osredotoča na kiparski portret kot sredstvo komunikacije elite v obdobju rimskega cesarstva.

Predstavljene so portretne glave, poprsja in celopostavni kipi, in sicer od terakotnih pa do skulptur v bronu, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

V delu, ki nosi naslov Od maske do portreta, so predstavljene tako posmrtne maske, kot tudi prvi portreti, ki so nastali po živih modelih. Sklop z naslovom Princi in možje kot bogovi prikazuje, kako so bile podobe cesarjev povezane s podobami božanstev.

Sklop z naslovom Šablona podob prikazuje celotno paleto uporabljenih tipov v kiparskih upodobitvah, od upodobitve v oklepu ali togi in poudarjanja herojske golote. Pod naslovom Obrazi močnih so predstavljene vodilne osebnosti iz rimske zgodovine.

Portret je imel v antičnem Rimu pomembno vlogo. Bil je neke vrste vez med sodobniki in znamenitimi predniki. Razstava bo na ogled do 25. septembra.