SPK 2010 1.4.2011 20:11

Na Unescovem regionalnem forumu danes o prevajanju

Ljubljana, 1. aprila - V Cankarjevem domu se je sklenil dvodnevni Unescov regionalni forum z naslovom Pisanje, založništvo, prevajanje: Gradimo kulturno raznolikost v jugovzhodni Evropi. Na današnji okrogli mizi je bilo govora o oblikah partnerstva med založniki in prevajalskimi mrežami v jugovzhodni Evropi, je dogajanje povzel moderator foruma Marjan Strojan.

Razpravljavce današnjega panela je zanimalo, kako doseči partnerstvo med založniki in prevajalskimi mrežami, kako povečati mobilnost in izmenjave ter utrditi vezi med različnimi prevajalskimi okolji v jugovzhodno-evropski regiji.

Po Strojanovih besedah je bilo govora tudi o tem, kako v regiji razvijati založniške in distribucijske mreže v skladu z načrti in priložnostmi, ki jih odpirata Unescova konvencija za zaščito in promocijo raznolikosti kulturnih izrazov iz leta 2005 in zelena knjiga Evropske komisije za jugovzhodno evropsko regijo.

Eno od izhodišč debate je bilo še, kaj državne in paradržavne institucije v regiji počenjajo z javnim denarjem, namenjenim za doseganje zgoraj omenjenih ciljev in projektov.

Forum je sklenil Anthony Krause, vodja oddelka za kulturo beneškega urada Unesca. Med občinstvom so bili poleg predstavnikov ministrstev za kulturo ter mednarodnih strokovnjakov Unesca in Evropske komisije tudi prevajalci, pisatelji, založniki in drugi delujoči na področju knjige v regiji. Krause se je zahvalil vsem sodelujočim in dodal, da bi morali v prihodnje stopiti skupaj, da bi na evropskem trgu ustvarili novo dinamiko.