Slovenija 4.4.2011 13:36

Iztok Osojnik prejel 1. mednarodno literarno nagrado KONS

Radgona, 4. aprila - Pesnik, pisatelj in esejist Iztok Osojnik je minulo soboto v Pavlovi hiši v Potrni na avstrijskem Štajerskem prejel 1. mednarodno literarno nagrado KONS. V obrazložitvi piše, da Osojnik "ni le neskončen vir energije, ki zaradi obilja velikokrat poplavi svoje občinstvo, ampak je oseba, zmožna refleksije svojih dejanj in priznanja svojih zmot".

Ljubljana, Cankarjev dom. Pesnik, pisatelj in esejist Iztok Osojnik. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv: STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Pesnik, pisatelj in esejist Iztok Osojnik.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv: STA

Mednarodna literarna nagrada KONS je posvečena spominu na pesnika in misleca Srečka Kosevela. Nastala je na zasebno pobudo treh literarnih ustvarjalk, Taje Kramberger, Barbare Korun in Tatjane Jamnik, ki so obenem tudi stalne članice komisije te nagrade. Kot so sporočile v izjavi za javnost, nagrade ne podeljujejo zgolj za literarni opus, ampak za celovito in aktivno življenjsko delovanje posameznic oz. posameznikov.

Kot je še zapisano v utemeljitvi nagrade, Osojnik "ni zgolj literarni ustvarjalec, ki se je vse življenje trudil odpirati prostore za literarno delovanje, ne le zase, ampak zmerom tudi za druge pisateljice in pisatelje, nemalokrat tudi precej širše - za umetniško nadarjene ali navdahnjene ljudi ne glede na starost, svetovni nazor in spol". Literarne ustvarjalke in ustvarjalce ceni in podpira zgolj na podlagi tega, kar delajo, ne pa zaradi mode ali administrativnih navodil, je prepričana komisija.

Osojnik ni le "umetniško-estetski ustvarjalec, ampak v prvi vrsti socialno in človeško občutljiv opazovalec z udeležbo," je še zapisala komisija.

Osojnik je dejal, da je počaščen, da je prvi dobitnik te nagrade. Nagrado sodimo po tem, kako je utemeljena, je ocenil. "V tem pomenu gre gotovo za eno najvišjih možnih priznanj, ki jih lahko danes dobi človek, ker ve, da je bilo podeljeno po temeljitem premisleku ljudi, ki jih sam cenim in spoštujem", je dejal.