Slovenija 10.4.2011 9:30

V Slovenski Bistrici letos še bogatejši kulturni utrip

Slovenska Bistrica, 10. aprila - Zavod za kulturo Slovenska Bistrica bo po lanskih poletno-jesenskih koncertnih ciklusih, razstavah in drugih prireditvah, ki jih je obiskalo več kot 11.000 ljudi, letos pripravil še bolj bogat program. Na sporedu je nov koncertni ciklus ter osem razstavnih postavitev, ob tem pa bo zavod letos sodeloval še v projektu Via Savaria.

Kot je povedala direktorica bistriškega zavoda Herta Žagar, jim je lani uspelo ponovno prebuditi Bistriški grad in vanj na različne kulturne prireditve pripeljati veliko ljudi, ki so se med drugim udeležili zelo dobro obiskanega pomladnega abonmajskega cikla koncertov in že tradicionalne prireditve Starobistriški večeri kulture.

Tudi letos se bodo ob koncu šolskega leta začeli že 14. Starobistriški večeri kulture. Med odmevnejšimi dogodki bo zagotovo koncert Uroša Periča in Katje Koren z Big bandom Glasbene šole Slovenska Bistrica, pa tudi koncert mešanega pevskega zbora Tone Tomšič iz Ljubljane. Sicer pa bodo večeri ponudili gledališke predstave za otroke in odrasle, likovne razstave, predavanja, literarne večere, viteške igre, kabarete, artistične skupine in tudi program filmskih predstav na prostem.

Ob tem bo 18. junija pripravili poletno muzejsko noč, ko se bodo obiskovalci lahko vso noč potepali po gradu, ga raziskovali, prisluhnili koncertom in pravljicam, se prepustili rokam varuške Nane in dočakali novo jutro po pravljični muzejski noči in to povsem brezplačno.

Za ljubitelje klasične glasbe so pripravili jesenske abonmajske koncerte, na katerih se bodo predstavili štirje vrhunski glasbeniki. Kot je povedal predstavnik agencije Pan-dur Ignac Pančič, v Slovensko Bistrico prihaja violinistka Anja Bukovec, gostoval bo tudi Slovenski oktet, pa flavtist Martin Belič in komorni orkester Musica Camerata.

Letošnje leto pa prinaša tudi sodelovanje v pomembnem evropskem projektu Via Savaria, ki bo Bistriški grad uvrstil na 400 kilometrov dolgo čezmejno kulturno pot Sv. Martina Tourskega med Slovenijo in Madžarsko. V okviru projekta so že zbirali recepte domačih, že skoraj pozabljenih jedi, ki so jih nekoč pripravljale gospodinje na Bistriškem in na Pohorju. Zato bodo 13. maja pripravili kulinarični dogodek v pravi kmečki hiši v Kotu na Pohorju na Bočkovi kmetiji.