Svet 7.4.2011 5:30

V dunajskem Umetnostnozgodovinskem muzeju maja Jan Fabre

Dunaj, 7. aprila - V Umetnostnozgodovinskem muzeju na Dunaju bodo v začetku maja odprli razstavo Jan Fabre - Leta modre ure. Na razstavi v Slikarski galeriji Umetnostnozgodovinskega muzeja bo predstavljenih 40 del tega mednarodno priznanega belgijskega umetnika. Dela sodijo v serijo Modra ura in so nastala med letoma 1986 in 1990.

Ljubljana. Umetnik Jan Fabre. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Umetnik Jan Fabre.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Fabre je z modrim kemičnim svinčnikom BIC ustvaril vrsto risb na temo metamorfoz in ponovnega rojstva. Ribe in vrsta tridimenzionalnih objektov, ki jih je umetnik na površini prav tako obdelal s kemičnim svinčnikom, bodo razporejeni po različnih sobah Slikarske galerije muzeja in bodo v dialogu z deli starih mojstrov iz stalne zbirke muzeja, kot so Tintorettova, Caravaggiova in Rubensova.

Poleg tega bo nekaj umetnikovih skulptur razstavljenih v vhodni avli in na strehi muzeja. Tako bo vzpostavljen dialog med sodobnim in historičnim, minljivim in večnim, je zapisano na spletni strani muzeja.

Dela so za razstavo posodili nekateri zasebniki in muzeji, kot so Umetnostni muzej v Baslu, amsterdamski muzej Stedelijk, muzej Kiasma v Helsinkih in Muzej umetnosti 21. stoletja v Kanazawi na Japonskem.